Блокування росією морських портів України направлено не лише на виснаження української економіки, а загрожує продовольчій безпеці всього світу.

Тому відновлення роботи портів України є критично важливою умовою запуску української економіки. Для торгівельного балансу порти мають ще більше значення, ніж для ВВП, адже за оцінками експертів Київської школи економіки через блокаду портів економіка втрачає близько $170 млн щодня. 

За даними Мінагрополітики наразі Україна повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб.

Однак наслідки війни в Україні будуть відчутними і для глобальної продовольчої системи. Так, за прогнозами Управління ООН з координації гуманітарних питань до 30 відсотків земель сільськогосподарського призначення в Україні цього року не засіватимуть через війну для вирощування ключових зернових культур - пшениці, ячменю, соняшника та кукурудзи. Бойові дії, що тривають в Україні, можуть спричинити глобальну продовольчу кризу, оскільки 36 з 55 країн, що вже живуть в умовах продовольчої кризи, залежать від експорту з України та росії. Україна та росія виробляли близько 30 відсотків від світового обсягу пшениці та ячменю, п'яту частину кукурудзи та понад половину соняшникової олії. На ці дві країни припадає більше третини запасів пшениці, яку імпортують 45 африканських та інших найменш розвинених країн світу.

Крім того, згідно прогнозу Світового банку вартість багатьох харчових продуктів цього року різко зросте. Індекс цін на продовольство ООН вже свідчить, що вони підскочили на найвищий рівень за 60 років.

Так експерти прогнозують, що ціна на пшеницю зросте на 42,7% і сягне нових максимумів у доларовому еквіваленті. Ціна на ячмінь збільшиться на 33,3%, на сою – на 20%, на олію – на 29,8%, на куряче м'ясо – на 41,8%. Причина – різке скорочення експорту з України та росії. До війни, за даними JP Morgan, на ці дві країни припадало 28,9% світового експорту пшениці та 60% світових постачань соняшника - ключового інгредієнта багатьох напівфабрикатів.

Очікується, що ціни на інші товари для сільськогосподарського виробництва, зокрема на добрива, також зростуть на 69% що призведе до того, що фермери почнуть вносити менше добрив під посіви, відповідно і врожайність сільськогосподарських культур зменшиться в рази.

Інформаційне управління