На знімку: самопроголошений «міський голова» Енергодара, екс-депутат Енергодарської міської ради від ОПЗЖ Андрій Шевчик.

Щодо воєнних дій. Запорізька обласна військова адміністрація повідомляє, що на Запоріжжі тривають локальні бої по всій лінії зіткнення. Російські війська продовжують спроби просунутися на схід від Гуляйполя та заволодіти Великою Новосілкою, покращити тактичне положення своєї армії в напрямку Запоріжжя. Але успіху не мають і відходять із втратами. 

Щодо злочинів окупантів. Мешканці тимчасово окупованої Василівки 27 квітня повідомляли про артилерійські обстріли. Також у Василівці окупанти тиснуть на представників місцевої влади з примусом скласти повноваження.

Продовжується мародерство у Мелітополі: за свідченнями місцевих жителів, на початку тижня колона з фур із заклеєними державними реєстраційними номерами та автомобілями супроводу вивозила залишки сільгосптехніки та зерно з елеватора у бік Криму. Окупанти захопили і Мелітопольський міський краєзнавчий музей. Колаборанти вказали росіянам місце, де зберігається скіфське золото, що було виявлено археологами у 50-х роках минулого сторіччя.

Місцевих журналістів викрадають. За повідомленнями правозахисної організації «Репортери без кордонів», у Мелітополі, Бердянську, Енергодарі та Токмаку російські військові допитують та обшукують журналістів. Вони також вилучають техніку у працівників засобів масової інформації та беруть у заручники тих, хто відмовляється співпрацювати.

А Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування за підозрою у колабораціонізмі самопроголошеного «мера» Енергодара Андрія Шевчика. Раніше аналогічну підозру висунули “виконувачці обов’язків міського голови” Мелітополя, депутатці від ОПЗЖ Галині Данільченко.

Фото з відкритих джерел.