65-та доба повномасштабного руйнування світу демократії в Україні всіма засобами мілітарно-варварського ураження з боку путінської терористичної воєнщини збіглася із 75-ми роковинами операції «Вісла».

На московії нині інший – за назвою – режим, та за діями і намірами щодо України – ідентичний минулому. І у нього, як і у його попередника, таке ж патологічне намагання знищити середовище ідентичності українства.

 «Світовий конгрес українців (СКУ) 28 квітня вшановує 75-ті роковини військово-політичної операції комуністичного режиму «Вісла» з депортації десятків тисяч українців з їхніх етнічних територій", --  йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, що тоді українці стали жертвами переселенсько-депортаційних операцій, які нерідко супроводжувалися насиллям, руйнуванням домівок і церков, ув’язненням представників української інтелігенції і селянства в концтаборах.

«Майже 150 тисяч українців і членів змішаних сімей переміщено із 22 повітів, що входили до складу 3 воєводств, і розселено у 71 повіті 9 північно-західних воєводств. Спільнота українців була розсіяна, сім’ї з дітьми під дулами були вигнані з домівок без права на повернення і можливості зберегти своє майно, позбавлені закладів культури й освіти, можливості відвідувати церкви своєї віри, українці більше не могли жити повноцінним національним життям. Репресивні заходи комуністичного режиму у ХХІ столітті наслідуються росіянами, які примусово депортували вже понад 500 тисяч українців до росії», – наголосили в СКУ.

У конгресі нагадали, що з серпня 1990 року Сенат Польської Республіки засудив операцію «Вісла». У 2007-му президенти України та Польщі констатували, що операція «Вісла» «…була в історії сучасної Польщі прикладом несправедливості, яка стала наслідком дій тоталітарної комуністичної влади». 

росія сьогодні застосовує такі ж злочинні методи проти українського народу, як у минулому комуністичні режими, коли вони проводили етнічні чистки і голодомори.
Про це заявило у Фейсбуці Міністерство закордонних справ з нагоди 75-х роковин акції "Вісла".
У зовнішньополітичному відомстві віддали шану пам’яті українцям, які стали жертвами цього одного з масштабних злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

«Неодноразово в нашій історії комуністичний режим намагався злочинним шляхом вирішити «українське питання», у тому числі через етнічні чистки і голодомори. Часи змінилися, але росія застосовує такі ж злочинні методи проти українського народу», - зазначили в МЗС. 

Українські дипломати висловили переконання, що українці вистояли тоді і вистоять сьогодні.