На тлі повномасштабної війни, яку розпочала росія проти України, діалог між Кишиневом і Тирасполем став більш конструктивним.

Про це заявив заступник голови Бюро реінтеграції Микола Цвятков, інформує молдавське агентство NewsMaker. Зокрема Микола Цвятков повідомив про зближення поліцій правого та лівого берегів Дністра.

«Сьогодні я можу сказати, що насправді діалог між Кишиневом і Тирасполем став більш конструктивним. Я не можу сказати, що він позитивніший і що очікується світле майбутнє, але я можу запевнити вас, що сьогодні діалог між Кишиневом і Тирасполем дає змогу уникнути збільшення ризиків усередині країни», — зокрема сказав молдавський чиновник.

Він зазначив, що у 2014 році колишній глава зовнішньополітичного відомства Придністров'я Валерій Ліцькою передбачав такий сценарій розвитку подій. За словами Цвяткова, самостійно Тираспіль не може впоратися із ризиками участі у збройному конфлікті.

«Говорячи про ситуацію в регіоні та можливості Тирасполя контролювати ситуацію, навіть якби ця республіка була визнана, є об'єктивні обставини, які неможливо подолати… Той факт, що вони відмовилися від проведення 9 травня параду, доводить це», - наголосив Цвятков.

Микола Цвятков вважає, що офіційний Тирасполь не впевнений у перемозі рф у цій війні. «З першого дня Тирасполь не виявив ентузіазму щодо початку «спецоперації». Чому це відбувається? Бо вони не такі вже й проросійські? Чи тому, що є різні групи інтересів? Я б не став недооцінювати інтереси деяких українських сторін у регіоні та їх можливості впливати на ситуацію в ньому», — наголосив він.

Раніше стало відомо, що після початку повномасштабної війни рф проти України значно зросла кількість мешканців Придністров'я, які бажають отримати молдавський паспорт. Агентство держпослуг Молдови повідомило, що після 24 лютого до їхніх відділень у Тирасполі та Бендерах звернулося майже вдвічі більше людей, ніж у цей же період минулого року.

NewsMaker  зазначає, що у Варниці перед відділеннями агенції черги вишиковуються з раннього ранку, а в березні документи на отримання молдавського громадянства подали 548 осіб. Як розповіла голова відділення у Варниці Анжела Палій, персонал не може впоратися з напливом відвідувачів. «Кількість клієнтів збільшилася на 50%. Зросла кількість охочих отримати молдавське громадянство і серед тих, хто має українське чи російське громадянство», — зазначила вона.

За даними Агентства держпослуг, щонайменше 338 тис. мешканців лівобережжя Дністра — громадяни Молдови. При цьому, за даними придністровської влади, у регіоні мешкають приблизно 465 тис. осіб.