Їх було 585. Дивом уціліло 140. Трохи обпалені і пошкоджені, як і наша країна зараз. Але все відновимо та створимо нове, бо ж душа України жива.

Унікальні писанки заввишки 1 м, що вціліли під обстрілами окупантів на Київщині, експонують у Львові на площі біля Собору святого Юра. Виставку назвали Писанки відродження.

Писанки, що розписували автори з цілої України, вкладаючи у цей свій витвір нашу історію та традиції, свої мрії про мир і добро, експонували з 2016 року на Софійській площі в Києві та в Добропарку. У 2017 році вони вперше були  на Львівщині. Війна та окупанти знищили Добропарк - там донедавна тривали активні бойові дії. Але 140 писанок дивом вціліли.

З ініціативи голови Львівської районної державної адміністрації Христини Замули писанки привезли до Львова.

На писанках зображено багато різних символів: ікони, церкви, воїни, козаки, українські хатини, аніме, тваринки. Є також писанки з рядками вірша Тараса Шевченка.

Поглянути на ці неймовірної краси рукотвори у Львові зібралося чимало охочих. Це були львів’яни, які вийшли зі Собору святого Юра після ранкової літургії, а також вимушено переміщені особи, які знайшли прихисток у Львові. Всі вони оглядали твори митців, фотографувалися біля них.

Христина Замула зазначила, що у Львові виставку зможуть оглянути всі охочі впродовж 1-6 травня. Опісля її експонуватимуть у громадах Львівщини.

Фото автора і Анни ГЕРИЧ.