Лісівники обговорили низку важливих питань, серед яких:

  • – робота лісових господарств під час воєнного стану;
  • – шкода, завдана лісгоспам агресією рф;
  • – економічні показники діяльності галузі у 2021 році і плани роботи на 2022 рік;
  • – охорона лісів від пожеж у період воєнного стану тощо.

Про це інформує прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

За попередніми підрахунками, шкода, яку завдала лісогосподарським підприємствам воєнна агресія рф, становить 13,2 млрд гривень.

У лісництвах, що перебували на окупованій території, знищені будівлі та розграбоване обладнання, транспортні засоби, величезну шкоду завдано лісовій екосистемі, на більшості об'єктах досі тривають розмінування, очищення від військової техніки тощо.

Попри війну, лісова галузь змогла адаптуватися до реалій воєнного часу. Про це свідчать і останні економічні показники. За І квартал 2022 року чистий дохід від реалізації продукції становив 4,5 млрд грн. Це на 423 млн грн більше, ніж в аналогічному періоді 2021 року.

На жаль, бойові дії погіршили статистику лісових пожеж. На сьогодні маємо 191 випадок загорянь у лісі на загальній площі 1754 га. Це втричі більше, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2021 року. Середня площа однієї пожежі зросла у 16 разів.

***

У рамках колегії учасники відвідали лісове господарство Хмельниччини. На базі Славуцького лісгоспу Хмельниччини працює лісовий насіннєво-селекційний комплекс із вирощування сіянців із закритою кореневою системою. На підприємстві можуть висівати до 100 тисяч посадкових місць за зміну. Проектна потужність дає змогу отримувати 3,5-4,2 мільйона штук сіянців на рік.

Щодо заготівлі, то лісівники Хмельниччини переймають досвід передових країн, впроваджують нові технології, шукають шляхи вдосконалення усіх процесів лісогосподарського виробництва в умовах регіону. На підприємствах області уже працюють потужні харвестери та форвардери.

Харвестери задіюють на рубках головного користування. За один робочий день механізм заготовляє від 100 до 150 кубометрів деревини. Форвардер використовують на лісозаготівельних роботах. Він збирає, навантажує та доставляє сортименти від місця заготівлі до дороги, лісовоза або складу.

У лісогосподарських підприємствах Хмельниччини змінили схему заготівлі деревини. Оскільки за чинними вимогами порубкові рештки спалювати не можна, працівники форвардером вивозять їх з ділянки на склад. У 2021 році виготовлено та реалізовано 8629 тонн паливної тріски, а за 3 місяці 2022 року - 3442 тонни.

Застосування на підприємствах інноваційних технологій сприяє зменшенню обсягів ручної праці. Вивільнені працівники мають більше часу займатися розвитком побічного користування. А це – додаткові надходження до бюджетів підприємств, інформує прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на своїй сторінці у мережі.

«Голос України»