Тут ще місяць тому внаслідок бойових дій почали спалахувати соснові гаї, а щойно встановилася суха погода, ці пожежі ще почастішали. Нині, приміром, горить біля сіл Геройське та Іванівка, до того вогонь охопив насадження біля села Стара Збур’ївка. Такі пожежі траплялися й раніше, але з ними вдавалося впоратися, залучаючи підрозділи ДСНС та спецтехніку лісгоспів. Але тепер їх ніхто не гасить – десь окупанти забороняють, а десь це просто небезпечно через встановлені міни та розтяжки.

«У зону лісових пожеж на Солоноозерськйі ділянці заповідника потрапили два єгерські кордони. Додзвонитися вдалося тільки до одного з них. Єгер із дружиною повідомили, що вже завантажили найнеобхідніші речі на машину і готові евакуюватися, якщо до кордону дістанеться вогонь. Масштаби втрат через загоряння оцінити наразі не можемо, але можемо точно сказати, що ті пожежі спричинені підпалами», – розповів науковий співробітник Чорноморського біосферного заповідника.

Власне кажучи, лісові пожежі зараз є справжнім лихом не тільки для ЧБЗ, а й для Херсонщини загалом. Соснові масиви із їх товстим шаром сухої глиці, які висаджували у степовій Таврії понад півстоліття, завжди були дуже вразливими для вогню. Втрати від нього кожного року становили сотні, а часом і тисячі гектарів. Та якщо з пожежами припинити боротьбу, як це відбувається нині, «зелені легені» краю можна буде втратити дуже швидко. І на їх відновлення знову знадобляться довгі роки та колосальні кошти. А відновлювати доведеться, оскільки без них суховії з боку Олешківської пустелі перетворять родючі поля на засипані піщаними кучугурами дюни.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.