На знімку: картина Архипа Куїнджі "Осінь".

Ми вже надивилися доказів, коли вивозять все від золота і срібла до собачої будки. Ну така вже російська національна риса, а може, то їхня національна ідея.

Утім, лише побутовим мародерством російський окупант не обмежується. Нині Україна намагається  підрахувати шкоду, яку завдають орки із-за парєбріка нашим музеям та їхнім історичним колекціям. Про зруйновані пам'ятки та музеї уже неодноразово писав «Голос України». Нині ж мова про вивезення дорогоцінних колекцій із окупованих міст. Так, у Мелітополі окупанти поцупили колекцію скіфського золота, яка датована IV століттям до нашої ери. Як пише міський голова Мелітополя Іван Федорів, якого й самого окупанти викрадали: «Орки заволоділи нашим скіфським золотом, це одна з найбільших та найдорожчих колекцій. Сьогодні ми не знаємо, чи його десь переховали чи вивезли, але ми обов'язково його повернемо».  

За деякими джерелами, окупанти грабували музей, тримаючи під прицілом його співробітників. Російські військові зайшли до краєзнавчого музею у Мелітополі і, оглянувши там найцінніші речі, забрали з собою 198 експонатів. Цінності намагалися врятувати, навіть перебуваючи вже під окупацією. Музейні працівники тоді склали їх у контейнери і заховали в темні підвали, але це не завадило окупантам. Можливо, хтось таки дав наводку, припускають музейники. Серед викраденого опинилась і знаменита скіфська корона. Працівники музею вважають, що цінні їхні експонати можуть опинитися в Криму.

На знімку: картина Архипа Куїнджі "Червоний захід".

Грабують музейні скарбниці і в Маріуполі. Там із Художнього музею та Музею краєзавства окупанти викрали понад дві тисячі експонатів. Серед них – ікони та картини Айвазовського. Про це заявив радник міського голови Петро Андрющенко.  У місті було сім оригінальних шедеврів. Передати їх могла директор Краєзнавчого музею Наталя Капуснікова. Їй було відомо місце розташування музейних цінностей, зазначив Петро Адрущенко. До списку украдених музейних скарбів потрапили також оригінали трьох картин Архіпа Куїнджі «Червоний захід», «Ельбрус», «Осінь» та інші. Є припущення, що їх вивезли до окупованого Донецька. Але влада Маріуполя запевняє, що боротиметься за повернення свого культурного надбання. Нині готують заяви для відкриття кримінального провадження та інформацію для Інтерпола. 

В інших містах, які також потрапили під окупацію, заздалегідь намагалися убезпечити себе і вчасно вивезти музейні експонати. Зокрема, про таке заявив керівник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. За його словами, чимало колекцій було надійно сховано й вивезено ще в березні цього року.

Але це лише невелика дещиця, про що стало відомо, а скільки ще вкрадено і про що Україна поки що не знає через неможливість потрапити до деяких музеїв через окупацію.  Утім, не можна складати руки, а вже зараз необхідно все досліджувати, констатувати, фіксувати й апелювати до міжнародних інстанцій, аби після нашої перемоги всі ціності було якомого швидше повернуто на Батьківщину. Йдеться також про те, що було награбавано росією ще до широкомасштабної війни. Адже така вже  суть цієї недокраїни – привласнювати  і грабувати, грабувати.

Фото з відкритих джерел.