На знімку роботи з музею Харабета.

Уже нікого не здивуєш, що російські загарбники прийшли на нашу землю не лише вбивати, а й грабувати, тож чи не щодня з'являється інформація, приміром, що новенькі комбайни та інша сільськогосподарська техніка із Запорізької області нині дивним чином перемістилася в Чечню, а саме в рідне село Кадирова, а батько одного із рашистів вихваляється новеньким авто, яке пригнав йому з України син і просить порад, як це авто швиденько легалізувати і рашці. Спостерігаються й більш масштабні крадіжки, як наприклад цілі кораблі навантажені українським зерном, що їх було викращено в порту Бердянська. 

Не гребують рашисти і культурними цінностями, хоча здебільшого вони їх просто знищують. А от із Маріуполя, який фактично стерто з лиця землі, ворог вивіз єдину в своєму роді колекцію медальєрного мистецтва, яка належала Юхимові Харабету. Про факт крадіжки повідомила Маріупольська міська рада. Колекція зберігалася в музеї, який налічував понад 700 екпонатів. Вони були розміщені на 16 стендах.

Свого часу витвори передала в дар музею дружина Юхима  Хараберта – народна артистка України Світлана Отченашенко-Харабет. До речі, сама пані Світлана загинула в блокадному Маріуполі в квітні цього року. Її чоловік, Юхим Харабет (1929-2004 рр.) – український медальєр, член Спілки художників України, заслужений діяч мистецтв був почесним громадянином Маріуполя.

Довідково

Медальєрне мистецтво – це виготовлення монет і медалей, гравіювання штампів (матриць) для відбитків

Фото з доступних джерел.