Десятки тисяч людей ціною свого здоров’я та життя зупинили розростання Чорнобильської катастрофи та ліквідовували її страшні наслідки в 1986 році й роки по тому.

35 днів Чорнобильська атомна станція була в окупації. російські солдати розграбували лабораторії, взяли в полон охорону й знущалися з персоналу, використовували її для розгортання подальших воєнних дій.

Уже 785 днів найбільша у Європі Запорізька атомна станція в заручниках у російських терористів. І це обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України та щоб усі атомні об’єкти в Україні були убезпечені від російських ударів.

Лише це гарантуватиме, що світ не зазнає нових радіаційних катастроф — саме того, чим загрожує кожен день перебування російських окупантів на ЗАЕС.

Пам’ятаємо силу й відданість людей, які рятували життя у 1986 році. Цінуємо кожного, хто допомагає захищати життя зараз.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

 

Звернення Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до роковин чорнобильської трагедії

Роковини чорнобильської трагедії.

Роковини спільної трагедії.

Це жахлива дата у нашій історії, день, коли у 1986 році сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Техногенна, екологічна, гуманітарна катастрофа, яка мала й має страшні наслідки.
Україна заплатила надзвичайно високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи.

Ми завжди пам’ятатимемо подвиг, мужність і героїзм ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Усіх, хто ціною власного життя рятували Україну й світ!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.