Як повідомляє Чернівецька обласна військова адміністрація, ініціативу створили для людей із різних куточків України, що знайшли прихисток на Буковині. У рамках проекту передбачили висадження лісу в Селятинському лісництві. Для цього виділили площу у півгектара та підготували майже дві тисячі саджанців.

На місці учасників пригощатимуть гуцульськими стравами.

А у Лужанській громаді вже активно висаджують фруктові сади у рамках загальнодержавного проекту «Сади Перемоги» та місцевої ініціативи "Сади єднання".

Тож за ініціативою Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, за сприяння ГО «Єдина Альтернатива», за підтримки інтернет-магазину “Florium” у Лужанському дендропарку відбулося закладення «Саду єднання». Участь в акції взяли жителі Мамаївської громади спільно із переселенцями з тих областей країни, де нині ведуться бойові дії. Висадивши деревця, учасники проекту долучилися до створення символічного оберега: на 10-метровому прапорі всі охочі залишили свій напис-побажання.

Нагадаємо, “Сади Перемоги” - овочеві, фруктові та трав’яні насадження, були висаджені в приватних резиденціях і громадських парках у Сполучених Штатах, Великій Британії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Крім непрямої допомоги військовим зусиллями, такі сади також розглядались як «покращення морального духу» громадян, оскільки садівники мали змогу пишатися своєю працею та отримувати винагороду у вигляді врожаю. Сади перемоги були частиною щоденного життя тилу («домашнього фронту») цих країн. Зараз, під час масштабної війни в Україні, така ініціатива з'явилася і в нашій державі.

Співорганізатором проекту є громадянський рух "Єдина Альтернатива".

Як зазначив лідер руху, депутат обласної ради, відомий будівельник Володимир Мороз, який потужно допомагає ЗСУ: "Ворог сподівався розділити наш народ. Натомість у ці важкі часи ми стали ближчими, згуртованішими, єдиним серцем відчуваємо біль один одного, готові прийти на допомогу. І молодий сад - один із способів зафіксувати цей період становлення єдиної української нації. І ми неодмінно переможемо".

За його словами, протягом травня такі сади закладатимуть у Вижницькій, Вашковецькій, Мамаївській, Сторожинецькій, Великокучурівській, Заставнівській, Кадубовецькій, Берегометській, Кам'янецькій, Глибоцькій територіальних громадах.

Фото автора та Олександра Шкурідіна.