На прес-конференції у Києві матері, дружини та наречені воїнів, які тримають оборону на «Азовсталі», закликали президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана провести процедуру екстракції. Їх підтримав народний депутат України та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який розповів про труднощі переговорного процесу. До заходу долучилися журналісти з Великої Британії, Франції, Польші, Греції, Єгипту, Грузії, Азербайджану та Японії.

У просторій залі інформаційного агентства «Укрінформ» бракує місця: родичі захисників Маріуполя стоять. Декілька жінок – у темному одязі, голова однієї з матерів пов’язана широкою чорною стрічкою, хтось схлипує, розповідаючи про свого сина…

Дружина бійця батальйону «Азов» Наталка Зарицька (на знімку) звертається до Реджепа Тайїпа Ердогана турецькою з проханням врятувати українських військових з Маріуполя.

Вона показує фотографії чоловіка до та під час (на знімку) облоги міста.

Євген Сухарніков, батько одного з бійців, описує те, що відбувається на металургійному комбінаті: «Це не війна – це бійня! Це порушення будь-яких конвенцій, це – просто знищення оточених людей… Ми вимагаємо екстракції!»

Народний депутат України Мустафа Джемілєв розповідає про труднощі переговорного процесу, зокрема про те, що президент Туреччини вже двічі спілкувався з очільником країни-агресора: поки що евакуацію погодити не вдалося.

Ірина Юрченко (на знімку), мати Дмитра Козацького, автора фотографій поранених з «Азовсталі», каже: «Ми стукаємо в усі двері і всі вікна. Нам не треба слава, медалі, нагороди – ми хочемо побачити синів живими». На питання, чи не втратила вона надію, жінка відповідає: «Надію ми маємо! Ось чому ми тут!» Додає, що у мирний час її син любив фотографувати квіти, і сподівається, що йому більше не доведеться фільмувати жахіття війни.

Фотографії Дмитра Козацького опублікували всесвітньо відомі видання, в тому числі The Guardian та Le Monde.

Тим часом Київ повертається до життя. Місто потопає у жовтих вогниках кульбаб, у пурпуровому цвітінні бузку, у білосніжних китицях каштанів… У відчинені необачними киянами кватирки залітають джмелі, вечорами біля будинків снують їжаки. В магазинчиках лунає патріотична музика, на вулицях майорять державні прапори. Жінка у синьо-жовтій сорочці продає овочі, молода матуся штовхає перед собою двомісний візочок… Ми повинні врятувати тих, завдяки кому маємо змогу насолоджуватися картинами мирного життя.

Фото агентства «Укрінформ», автора, з архіву Наталки Зарицької та з фейсбук-сторінки Дмитра Козацького.