Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

У Череповці двоє шістнадцятилітніх підлітків закидали військкомат коктейлями молотова. Проти молодих людей порушили кримінальну справу за пошкодження майна і хуліганство. Про цю подію розповів на своїй сторінці в соціальній мережі міський голова Вадим Гетьманов.

Йдеться не про поодинокі факти. За повідомленням «Медіазони», з початку війни горіли військкомати у Москві, Московській, Свердловській та Іванівській  областях, Воронежі, Мордовії.
Дві пляшки із запалюючою сумішшю кинули у вікна військкомату й у Придністров’ї. До таких протестів найчастіше вдається молодь, яка не має бажання воювати.

Браві пропагандистські марші про «спецоперацію» в Україні все частіше тьмяніють на фоні протестів і небажання рядових росіян брати участь у путінській авантюрі. У Нальчику гарнізонний суд 19 травня розпочне попередні слухання за позовом 115 військовослужбовців «росгвардії», які відмовилися воювати в Україні і були звільнені. Повідомлення про погрози кримінальними справами і звільненнями за відмову від участі у війні надійшли з 17 міст росії.  Серед них 12 силовиків з Краснодара, які після навчань в Криму відмовилися виконувати наказ їхати на війну, та 11 бійців ОМОНу з Хакасії.

У російських судах сотні і сотні справ про протести у регіонах країни. Центральний суд Новосибірська двічі оштрафував Станіслава Каразанова на 93 тис. рублів за дискредитацію армії.  Міський голова Анатолій Локоть назвав його «сибірським Геростатом і прибічником Бандери та Шухевича».

Виявилося, що 41-річний директор приватної котельні Станіслав Каразанов двічі залив пандус мерії синьою і жовтою фарбою. Після чого йому навісили ярлики вандала і прихильника бандерівців.
 
До відповідальності за протести притягають відомих політиків і громадських діячів, серед яких навіть екс-мер Єкатеринбурга і колишній депутат держдуми Євген Ройзман, якого тричі штрафували за антивоєнні пости в соціальних мережах.

«Війна з Україною страшна, безглузда і бездарна – найпідліша, ганебна та несправедлива війна в історії росії» – написав  Євген Ройзман на своїй сторінці в соціальній мережі. Він пообіцяв навіть на страшному суді не відмовитися від своїх слів.

До слова, баба і дід Євгена Ройзмана приїхали в Сибір з України в 1920 році розбудовувати «Уралмаш». Політика добре знають в росії як борця проти корупції та наркоманії.

P.S. Коли матеріал був готовий до друку, стало відомо, що в будівлю військкомату Центрального округу Омська кинули два коктейлі Молотова. Як повідомляє «Тайга.инфо», правоохоронні органи у таких випадках не дають жодних коментарів.

На знімку: Євген Ройзман, якого суди тричі штрафували за антивоєнні висловлювання.