Засідання стало несподіванкою для деяких європейських столиць. А скликала його Франція, яка нині головує у Раді Європейського Союзу. За словами одного з дипломатів, організація такого засідання на робочому рівні в п'ятничний вечір, перед початком вихідних, – це класична гра на розв'язання питання методом «кавалерійського наскоку». Воно й не дивно, адже йшлося фактично про те, як здійснювати оплату в рублях за російський газ, «не порушуючи євросоюзівських санкцій».

На зустрічі пролунала теза, що відкриття рахунків у євро чи доларах у «Газпромбанку» євросоюзівськими компаніями, які імпортують газ із росії, не порушує санкцій. Вказувалося на те, що не вважатиметься порушенням також конвертація валюти між рахунком в євро та рахунком у рублях компанії ЄС, що відбуватиметься у «Газпромбанку». При цьому без відповіді залишилось питання: чи вважатиметься порушенням санкцій уже сам факт відкриття рахунка в рублях компаніями ЄС, які імпортують газ із росії?

Для деяких країн-членів позиція, раптово представлена в п’ятницю ввечері Європейською комісією, яку підтримали Німеччина, Франція та Угорщина, була великою несподіванкою. Дипломати висловлюють припущення, що сценарій цієї зустрічі раніше було узгоджено між ЄК та Будапештом, Берліном і Парижем.

Так, Франція під час зустрічі заявляла, що для виконання указу російського президента компанії – імпортери газу також мають відкрити рублевий рахунок у російському банку, і наполягала, аби на п’ятничному засіданні держави-члени визнали, що ця можливість є відповідною санкціям ЄС стосовно закупівлі газу у «Газпрому».

Представник офіційного Берліна подякував ЄК за пропозицію та заявив, що він уже проконсультувався щодо неї з усіма німецькими компаніями, які імпортують газ. Представник Угорщини також заявив, що, на думку угорських компаній і банків, переказ платежів у євро та конвертація в рублі не порушує європейських санкцій. Оплату за російський газ у рублях підтримала також Італія.

Метод проведення обговорення питання викликав здивування та невдоволення багатьох країн-членів. Проти виступили, зокрема, представники Нідерландів та Польщі, які назвали несерйозним таке трактування Єврокомісією розрахунків у рублях за газ, враховуючи ситуацію, в якій перебуває Україна.

Представник Нідерландів почав ставити комісії запитання, в тому числі про те, чи мають країни ЄС дозволити «Газпрому» самостійно перераховувати та конвертувати гроші на два рахунки, які, зрештою, належать європейським компаніям, де-факто без їх контролю.

Нідерланди підтримала Польща, нагадавши, що вона досі не отримує газ з росії, а «Газпром» закрив рахунки, які до цього часу використовувалися для розрахунків за Ямалським контрактом, вимагаючи від Варшави змінити зміст контракту і відкрити два рахунки.