Рішення ухвалено: ФРН надасть 1 млрд євро як допомогу державним інституціям України. Його було оприлюднено під час зустрічі міністрів фінансів країн «Великої сімки», котра відбулася у Петерсберзі, що в передмісті Бонна.

Днями стало відомо, що українському уряду бракує майже 5 млрд євро щомісяця для фінансування державних операцій. Тому фінансова допомога Німеччини нині більш ніж доречна.
«ФРН має намір підтримати Україну короткотерміновою бюджетною допомогою в 1 млрд євро», - заявив міністр фінансів Крістіан Лінднер під час зустрічі з колегами з країн «Великої сімки». Ці кошти мають допомогти закрити дефіцит ліквідності в зруйнованій війною країні.

У колі провідних промислово розвинутих країн, разом із міжнародними інституціями, серед інших обговорювалися варіанти для продовження фінансування державних інституцій України.
Крістіан Лінднер звернувся також до інших міністрів країн «Великої сімки» із закликом допомогти Україні. Він зазначив, що кілька держав уже зробили відповідні заяви. США, приміром, пообіцяли мобілізувати для цього 7,5 млрд доларів.

До складу «Великої сімки» також входять Велика Британія, Франція, Італія, Японія та Канада. Пакет заходів має бути остаточно узгоджений не пізніше планованої зустрічі глав держав “Великої сімки” в червні в замку Ельмау. 

За інформацією Міністерства фінансів ФРН, Україна попросила допомогу обсягом близько 5 млрд євро упродовж трьох місяців. Проте після цього періоду, можливо, буде потреба в додатковій підтримці. Зокрема, кошти необхідні Україні для виплат пенсій і зарплат бюджетникам. «Німецький мільярд призначено як грант, а не кредит», - наголосив міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер.
Глава фінансового відомства пояснив, що кошти будуть оплачені з бюджету- 2022 без залучення додаткових боргів. Лінднер передбачив у німецькому бюджеті своєрідний буфер, із якого майже 1 млрд має бути переказано як екстрену допомогу Україні.

Бюджетний комітет Бундестагу вноситиме останні «штрихи» в головний кошторис на поточний рік сьогодні, 20 травня, ввечері, тому ще можливі зміни.
Тим часом на початку тижня стало відомо про призначення Україні банком розвитку KfW чергової кредитної лінії на 150 млн євро. Ці кошти - останній транш кредиту від уряду ФРН на суму 500 млн євро, починаючи з 2015-го. Термін дії нового кредиту становить 15 років, а виплати по ньому мають розпочатися лише за п’ять років. 

Загалом Україна отримає фінансову підтримку розміром у понад 5 млрд доларів від початку російського вторгнення 24 лютого.

Берлін.