З 24 лютого валіза для українця перестала асоціюватися з подорожами і мандрівками, а стала синонімом слів «біженець» і «вимушено переселена особа».

До відзначення Дня Європи у Львові, у парку «На валах», представили  мистецький проект «Валіза».

Арт-проект являє собою інсталяцію зображень людей з валізами та самих валіз як відображення подвійної реальності українців: одні валізи у безпеці терпеливо чекають на щасливе повернення додому, інші самотньо залишилися на почервонілому від смерті залізничному пероні.

Ідею цього проекту його ініціатори почерпнули від жахливих подій на залізничному вокзалі у Краматорську, коли ворожі ракети забрали чимало життів, серед них і дитячих… 

«Наш арт-об’єкт "ВАЛІЗА" умовно показує подвійну реальність українців – трагедію загибелі сотні мирних родин і тисячі щасливо врятованих. Одні і другі ціною важких втрат на небі і на землі «вимолюють / випрошують / виборюють» нашу ПЕРЕМОГУ», – зазначила авторка ідеї, доктор мистецтвознавства Христина Береговська.

Валізи з дерева виготовили архітектори Національного університету «Львівська політехніка». Над проектом працювали спільно митці зі Львова та Канади. 

Ознайомитися з інсталяцією можна впродовж трьох тижнів. 

Фото з Фейсбук-сторінки Христини Береговської.