Проект "Сиваш".

У медіа широко висвітлювалася, зокрема, аварійна зупинка двох гідроагрегатів із шести, встановлених на Каховській ГЕС (на знімку нижче). А вона забезпечує для національних мереж до 350 мегават потужності. Проте значно болісніших втрат зазнала «зелена» енергетика краю, яка стрімко розвивалася саме перед війною. На сьогодні переважна більшість сонячних та вітрових електростанцій у регіоні або пошкоджена внаслідок бойових дій, або їх зупинили на невизначений термін.

– У перший же день бойових дій прямим влучанням снаряду розбило одну з турбін. Пошкодило також трансформаторну підстанцію, а охоронник дістав осколкове поранення в руку. Тож роботу вітроелектрогенераторів довелося зупинити, а персонал евакуювати. Відтоді не працюємо, – розповів «Голосу України» Андрій Немченко – операційний директор підприємства з іноземними інвестиціями «Сивашенергопром», яке збудувало на березі Сиваша найбільшу в краї ВЕС на 63 гігантські вітряки сумарною потужністю 250 мегават. 

У проект інвестували кошти ЄБРР, приватних інвесторів з-за кордону. Але нині вони «заморожені». Голова Присиваської ТГ Сергій Кліщевський поінформував також, що на «Сивашенергопром» навідалися мародери. Котрі розграбували й адміністративну будівлю. Так само стоїть і ВЕС «Віндкрафт –Чаплинка», що входить до складу вітропарку «Віндкрафт-Україна» на 140 мегават. А в його розбудову інвестували близько шістдесяти мільйонів євро!

На Херсонщині руйнувань зазнали й десятки сонячних електростанцій – панелі або розікрали, або побили під час обстрілів. Масштаби збитків зараз неможливо уточнити, і це доведеться робити після війни. Хоча без сумніву, вони також колосальні.

Херсонщина давно розглядалася експертами й бізнесом як ідеальний майданчик для використання джерел відновлювальної енергії. Адже сонячних днів упродовж всього року тут не бракує, а сила вітру на тому ж Присивашші сягає 13,5 метрів на секунду. Тож крила вітряків тут не завмирають майже ніколи. Ще 2018 року тодішній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв оприлюднив амбітну складову плану соціально-економічного розвитку регіону: довести сумарні потужності альтернативної енергетики до потужностей чотирьох Каховських ГЕС. Якби план реалізували, Таврія вже ніколи не знала б дефіциту кіловатів, та не судилося. Багато що доведеться починати наново. Після війни.

Херсонська область.