Нагадаємо, що «Укрпошта» випустила її в двох номіналах F і W – для оплати відправлень по Україні й за кордон. Тож перший варіант має офіційну назву «Русскій воєнний корабль… ВСЬО! Смерть ворогам!»

Учасники організованого Полтавською дирекцією АТ «Укрпошта» дійства напівжартома називали його «продовженням серіалу». Згадуючи про те, що «перша серія» спецпогашення марки із зображенням флагмана російського чорноморського флоту – ракетного крейсера «Москва» - та майже дослівним відтворенням легендарної фрази, якою український прикордонник з острова Зміїний послав його за відомою адресою, в Полтаві й інших містах відбулася 12 квітня. А вже наступного дня, 13 квітня, наші військові «погасили» й сам корабель рашистів двома ракетами, випущеними з українського комплексу «Нептун». Тож 14 квітня він затонув…

Як бачимо, марка виявилася фартовою. А традицію доповнювати нові знаки поштових відправлень вагомими «трофеями» знищеної ворожої техніки варто неодмінно продовжувати! На цьому наголошували безпосередні виконавці процедури спецпогашення поштової марки штемпелем одного дня – начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, голова облради Олександр Біленький і керівник Полтавської дирекції «Укрпошти» Юрій Набасов (на знімку справа наліво). До речі, той штемпель доповнив поштовий знак композиційно. Адже на новій марці російського корабля вже не видно – він, так би мовити, перемістився на штемпель, але вже у напівзатонулому вигляді…

Виконуючи згадану місію, Дмитро Лунін зауважив, що, на його переконання, випущені поштовим відомством воєнні марки також стали символами нашого спротиву російським окупантам. Тож, поза сумнівом, заслуговують на те, щоб не лише виконувати свою безпосередню функцію, тобто посвідчувати оплату поштових відправлень, а й з плином часу стати оречевленими свідками епохи, історії. Олександр Біленький побажав поштовикам, щоб у них додавалося роботи, зокрема й із продукуванням нових марок. Адже у ворога ще багато кораблів, літаків, танків, які треба топити, палити, підривати та, власне, знищувати… Юрій Набасов запропонував присутнім придбати й іншу продукцію цієї тематики з «арсеналу» АТ «Укрпошта», зокрема футболки, листівки тощо. Все те сьогодні, як то кажуть, у тренді й має неабияку популярність.

Церемонія спецпогашення марки у Полтаві офіційно відбувалася у поштовому відділенні № 11. А точніше – в одному з ним приміщенні, та через стіну, де облаштували крамницю для філателістів. Останню також презентували того дня. Хоча це місце вже «намолене» шанувальниками філателії. Вони разом з багатьма іншими земляками протягом багатьох років поспішали сюди, щоб придбати не лише марки та конверти, а й газети, іншу періодику, календарі, листівки тощо. Тепер цей осередок поштового зв’язку оновили й осучаснили. А за новою маркою ще задовго до початку церемонії спецпогашення сюди вишикувалася довжелезна черга. Ще більше охочих її купити того дня було біля Головпоштамту обласного центру.

Фото автора.