Обговорили, зокрема, питання запровадження шостого пакету санкцій проти рф, юридичної відповідальності росії за скоєні злочини, гуманітарної підтримки та надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Насамперед Голова Парламенту України висловив вдячність за потужну гуманітарну підтримку України, надання захисту українським громадянам, які тікали від війни, й створення усіх умов для їх проживання у Фінляндії.   

«Для України важливим є лідерство Фінляндії у справі зміцнення санкційного тиску на росію. Ви мали можливість на власні очі переконатися, що по собі залишила росія. Наше спільне завдання — не просто дати емоційну оцінку, а притягнути рф та її лідерів до юридичної відповідальності за скоєні звірства», — наголосив Голова Верховної Ради України.

До того ж Спікер Парламенту України привітав Фінляндію з історичним рішення щодо вступу до НАТО. Руслан Стефанчук нагадав, що Україна також торує свій шлях до НАТО та ЄС, тож розраховує на підтримку Фінляндії на цьому шляху.

«Український народ довів, що у його крові ті принципи та цінності, на яких базується ЄС як спільнота. Звертаюся до всіх спікерів, президентів і прем’єрів стати нашими амбасадорами європейської інтеграції та пропагувати, що Україна відповідає всім критеріям і може стати гідним союзником у спільній Європі», — наголосив Голова Парламенту України.

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Республіки Фінляндія Санна Марін наголосила, що Фінляндія рішуче налаштована й надалі надавати підтримку за усіма напрямами — військову, фінансову та гуманітарну. 

«Вважаємо, що Україна вже довела, що є частиною європейської сім’ї. Залишилося лише це формалізувати», — зауважила Санна Марін.

Прем’єр-міністр запевнила, що Фінляндія надає гуманітарну підтримку тимчасовим українським біженцям, особливо — вразливим групам.Також вона зазначила, що її країна готова взяти активну участь у відбудові України після закінчення війни. 

Фінляндія твердо виступає за санкції проти рф, ба більше — вони мають бути ще жорсткішими. Санна Марін до того ж заявила, що всі винні у воєнних злочинах проти України мають бути покарані та понести юридичну відповідальність за скоєні звірства.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України