До війни на харківському підприємстві з виготовлення інструментів та аксесуарів для індустрії краси Staleks нараховувалося 1700 працівників. Протягом року вони виробляли приблизно 11 мільйонів одиниць виробів понад 50 найменувань.

Обстріли міста ракетами російських окупантів, загибель людей, руйнування будинків та приміщень низки підприємств — усе це змусило керівництво задуматися над переїздом у безпечніше місце.

Чому зупинили вибір на Вінниці, скільки часу затратили на перевезення обладнання, яка ситуація з кадрами — про це розповів заступник директора підприємства Тимур Тодуа під час зустрічі з міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим. Посадовець побував на підприємстві, аби побачити, як колектив освоївся на новому місці, як відновив роботу, які має плани на майбутнє.

За словами пана Тимура, керівництво розглядало можливість переїзду у низку міст країни. Вінницю обрали насамперед тому, що тут виявили багато уваги і максимально сприяли у відновленні роботи підприємства. Міська влада запропонувала низку будівель для облаштування виробничого процесу, долучилася до пошуку житла для працівників, які прибули з Харкова.

«На переїзд витратили півтора місяця, половину березня і квітень, — продовжує Тимур Тодуа. — Далі стали налагоджувати виробництво. Нині у нас працюють 60 осіб, майже всі вони з Харкова, крім трьох вінничан. Найближчим часом плануємо розширити колектив до двохсот працівників. Перевагу надаємо фахівцям, які працювали у нас раніше, а вакантні місця, зрозуміло, будемо пропонувати місцевим. Щоправда, спершу їх необхідно навчити. Середня зарплата у нас 10—15 тисяч гривень».

Поки що виготовляють тільки один вид інструментів — манікюрні ножиці, не більш як третину від довоєнних обсягів. Почали саме з цього виробу, бо користується попитом на ринку. Приступаємо до виготовлення пінцетів для вій і брів, цей інструмент також охоче беруть споживачі. Якщо є попит, слід нарощувати виробництво. Таке завдання стоїть перед колективом.

«У планах — відновлення випуску стоматологічних інструментів та косметологічних лопаток, — розповідає Тимур Тодуа. — Думаю, до кінця нинішнього року запустимо виробництво фрезерної продукції. Це — пилочки, полірувальні матеріали для манікюру тощо».

Популярність, якою користуються вироби Staleks, пояснюється тим, що весь інструмент у них професійних серій. Виготовляється з високолегованої нержавіючої сталі, що робить його стійким до корозії і простим в обслуговуванні. Заточка кожного інструмента виконується вручну, це забезпечує якість різання і робить його довготривалим у використанні.

«Процес релокації надзвичайно складний, — поділився враженнями від відвідин евакуйованого підприємства Staleks Сергій Моргунов. — Треба перевезти обладнання, налаштувати його на новому місці, подбати про кадри, знайти для людей житло. І це далеко не всі проблеми. В той же час це виклик і для нас. Раніше міська влада не стикалася з такими проблемами».

За словами посадовця, міська влада супроводжує процес евакуації і відновлення роботи кожного евакуйованого підприємства, аби швидше адаптувати виробництво до нових умов. Адже це підсилення економічного потенціалу міста і надходження податків до бюджету.

Сергій Моргунов уточнив, що Вінниця прийняла 22 підприємства з інших регіонів держави, 18 з них уже налагодили виробничий процес.

Фото надано автором.