Звісно, це дуже добре, адже завдяки допомозі наших міжнародних партнерів зможемо бити ворога набагато ефективніше. Утім, як з'ясувалося, в нашій славній столиці місті Києві є пам'ятник, який, по суті, присвячений ленд-лізу. Так, тому самому ленд-лізу, що його було надано союзниками під час Другої світової війни. Почувши таку інформацію, вирішила з'ясувати, що ж то за пам'ятник.

Справді, на Південній Борщагівці на вулиці Симиренка розташована композиція, де на бампері американської військової машини підвищеної прохідності Willys MB задумливо сидить шофер. Саме такі машини тисячами передавались тоді на радянський фронт. 

До речі, пам'ятник дуже вдалий, і, я би сказала, один із кращих у своїй тематиці, тож вирішила дослідити його історію. Як з'ясувалось, це пам'ятник воїнам-автомобілістам, що його присвятили Другій світовій війні. Місце для нього обрали не випадково – саме тут у 1943 році на підступах до столиці тривали тяжкі бої, а при визволенні Києва полягло дуже багато воїнів.

Загалом у братській могилі було поховано 74 солдатів. Варто зазначити, що в ті часи про район Києва не йшлося, це були навколишні села. А знайдено було цю могилу, коли вже почали будувати столичний масив. Останки людей тоді вирішили не перезахоронювати, а натомість просто поставили тут пам'ятник. 

1985 року архітектор Микола Кислий та скульптор Володимир Чепелик урочисто відкрили тут монумент. Приурочили подію до Дня визволення Києва. На гранітному обеліску стоїть бронзовий автомобіль "Вілліс", на бампері якого в задумі сидить шофер. За замислом авторів, водій ніби згадує війну і загиблих своїх побратимів.

Часто воєнні пам'ятники не викликають великих емоцій. Але тут, здається, все навпаки – шофер притягує до себе погляд, а його поза й міміка спонукають до роздумів. 

Варто зазначити, що машина "Вілліс" передавалася СРСР за програмою ленд-ліз, тож це фактично ще й пам'ятник військово-торговельним стосункам. У народі його називають і пам'ятником загиблим воїнам, і пам'ятником автомобілю, і пам'ятником водіям. Утім, хай там як, а це ще й пам'ятник ленд-лізу. Спочатку біля пам'ятника була бронзова табличка з іменами загиблих, пізніше тут встановили гранітний обеліск, де вигравіювали імена полеглих бійців. Щоправда, не обійшлося і без вандалізму. Якось невідомі зрізали кермо в машині та відламали кружку, яка стояла біля ніг шофера. І хоч місцева влада обіцяла це виправити, віз і нині там. Хочеться вірити, що хоч тепер пам'ятник приведуть до ладу. Втім, варто зазначити, що до його підніжжя небайдужі не перестають приносити квіти.

Фото з відкритих джерел.