Методи рашистів не змінюються сотнями років: не хочеш бути росіянином – зробимо тебе ним силою!

Понад мільйон українців опинилися на території рф через протиправні дії окупантів.

Як діяти у такій ситуації – інформує Міністерство юстиції України і розповідає про організації, що підтримують українців, яких примусово вивозять у росію.

А ще на своїй сторінці у соцмережі Мін'юст розмістив інструкцію. Від фахівців. Про всяк випадок. Але краще, щоб вона нікому не знадобилася. Ось її тест.

«Українські активісти доповідають, що під час в'їзду до росії в українців беруть відбитки пальців, обшукують та можуть навіть проводити допити.

Є ризик фабрикування справ, наприклад, щодо екстремізму. Тому варто

зробити все можливе, щоб уникнути підозр та звинувачень.

Які юридичні права ви маєте

Ви можете повідомити близького родича про своє затримання.

Вимагайте, щоб вам дали таку можливість. Спробуйте зв'язатись з волонтерами та передати інформацію про ваше місце перебування якомога більшій кількості людей.

У разі порушення карної справи проти вас ви маєте право на адвоката, а отже, вам мають надати державного захисника. Одразу запишіть собі його прізвище, ім'я та по батькові на окремий папірець, передайте йому контакти своїх близьких та попросіть повідомити їх.

Як проходити оформлення та поводитися з документами

На кордоні з росією обов'язково треба оформити міграційну картку. Вона знадобиться вам для подальшого виїзду в третю країну.

Важливо! Не оформлюйте жодних правових статусів на території росії, це тільки ускладнить ваше перебування на території агресора. Ви не зобов'язані подавати заяву на тимчасовий прихисток або запитувати дозвіл на тимчасове перебування в росії.

Якщо ви плануєте залишити територію росії протягом 90 днів, не подавайте заяву на тимчасовий прихисток, тому що для цього також буде потрібно здати  паспорт.

Намагайтесь уникати будь-яких маніпуляцій з вашим паспортом: печаток, відміток тощо.

Ретельно зберігайте ваші законно отримані документи України та по можливості навіть не повідомляйте про їхню наявність представників країни-окупанта, якщо існує загроза їх вилучення.

Якщо у вас є чинний закордонний паспорт, не забудьте взяти його з собою: з українським паспортом ви зможете виїхати з росії не в усі країни, деякі  пускають тільки за наявності закордонного паспорта.

Крім того, без закордонного паспорта вас можуть не випустити з країни російські прикордонники, куди б ви не їхали.

Як поводитись під час допиту

Поводьтесь максимально нейтрально, не ведіться на провокації, не обговорюйте політичні погляди та не вступайте в довгі розмови.

Пам'ятайте, що російська влада культивує ненависть до українців, тому не давайте зайвих приводів для затримання.

Скористайтесь 51-ю статтею конституції рф, згідно з якою ніхто не зобов'язаний свідчити проти себе самого, свого чоловіка/дружини та близьких родичів.

Відповідаючи, кажіть «відповідно до 51-ї статті конституції рф я відмовляюся відповідати на це запитання».

Не погоджуйтесь підписувати жодні документи чи протоколи, не прочитавши їх уважно. Навіть якщо вам обіцяють, що це «нічого не значить», «треба зараз підписати, щоб швидше пройти» тощо.

Але не намагайтесь апелювати до закону, якщо ви відчуваєте загрозу фізичної розправи: ваше життя та життя ваших близьких має бути вашим пріоритетом.

Обирайте найкращу стратегію поведінки з точки зору виживання».

Як діяти у, здавалось би, безвихідній ситуації – радить Міністерство юстиції України і розповідає про організацію «Допомагаємо виїхати». Вона підтримує українців, яких примусово вивозять у росію.

Незалежна громадська ініціатива Free Belarus Center також  допомагає українцям виїхати з території росії.

А ще можна також скористатись Телеграм-ботом @freebelaruscenter_bot,

куди повідомити про примусову депортацію ваших близьких, якщо ви в Україні.

Не зайвим буде запам’ятати або занотувати такі номери телефонів:

гаряча лінія Національного інформаційного бюро: 16-48

гаряча лінія Міністерства закордонних справ України: +38 044 238 15 88

єдина гаряча лінія територіальноï оборони: 0 800 507 028

поліція: 102.

Переможемо!

Фото з відкритих джерел.