Цей закон врегульовує правові підстави діяльності органів з оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

Необхідність ухвалення цього закону виникла після того, як Міністерство економіки на виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання» скасувало низку наказів, якими було визначено органи з оцінки відповідності цієї продукції вимогам Технічного регламенту. У зв’язку з тим, що це призвело до припинення відомчої реєстрації техніки, виникла необхідність законодавчого врегулювання цього питання.

Законопроектом № 6070-1 вносяться зміни до законів «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» та «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України», якими визначаються загальні процедури, функції, вимоги щодо уповноваження органів затвердження типу сільськогосподарської техніки. Відповідно до закону Міністерство аграрної політики та продовольства уповноважене забезпечувати виконання функцій затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінного причіпного обладнання, систем, складових частин та окремих технічних вузлів. Водночас ухвалені зміни передбачають, що відомчу реєстрацію можуть здійснювати офіційні дилери сільськогосподарської техніки, а також допускають приватні технічні служби та випробувальні лабораторії до випробування техніки, що сприятиме розв'язанню проблеми з отриманням сертифікатів на нові моделі тракторів, адже виробники та постачальники вже майже рік не можуть отримати на них відповідні документи та передати аграріям.

Ухвалення цього документа – це також іще один крок до імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання, зокрема, щодо взаємного визнання результатів оцінки та підтвердження відповідності сільськогосподарської техніки згідно з технічними регламентами України та ЄС.

«Сьогодні українські аграрії – це люди, на яких тримається продовольча безпека України та світу. На жаль, війна дуже негативно позначилася на їхній роботі. На територіях, де велися бойові дії, люди втратили техніку, є випадки підриву тракторів і комбайнів під час роботи в полях. Також непоодинокі випадки викрадення техніки окупантами –  тільки з Мелітополя в Чечню загарбники вивезли майже 30 одиниць. Незважаючи на це, аграрії продовжують брати кредити чи за власні кошти купують техніку. І ухвалений закон допомагає сертифікувати та реєструвати її швидко, без зайвої бюрократії, як це було раніше», – зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, висловивши переконання, що тепер виробники та постачальники зможуть швидко отримати всі дозволи і сертифікати та організовувати максимально швидку поставку техніки в Україну.