Малюнок Олексія Кустовського.

«На нашу долю теж випало повертати та зміцнювати», – ці помпезні слова з виступу російського правителя передав телеканал «Россия 24».
 
«Ми були на виставці, присвяченій 350-річчю Петра I. Майже нічого не змінилося. Дивно! Петро I Північну війну 21 рік вів… Здавалось б там, воював зі Швецією, щось відкидав. Нічого не відкидав, жодна країна Європи не визнавала цю територію за росією», –  путін намагався навести паралелі не тільки з Петром I, а й з Україною. Тільки, на відміну від Петра I, який заснував і будував Петербург, його цар-потомок знищує, вбиває і руйнує. Якщо Петро I «прорубав вікно в Європу», то владімір путін закрив росію від цивілізованого світу і самоізолювався. 
 
Путін пообіцяв молодим росіянам, що через 10 років вони житимуть краще.

Можливо, бо через 10 років росія згадуватиме кінець правління путіна як епідемію чуми, якою кремлівські пропагандисти заразили майже 80% населення бердовими ідеями минулого, – і почне прозрівати. Народ кинули на поталу маніяку, який захотів залиши слід в історії.
 
«Проблема Вови в тому, що він начитався історичних романів», –  цей діагноз путіну, ймовірно, поставив дипломат і політик Владімір Лукін, колишній сенатор і депутат держдуми, голова комітету з міжнародних питань. Після другого президентського терміну далекоглядні політики застерігали, чого можна очікувати від непрогнозованого правителя росії.
 
Ще донедавна путін бачив себе Олександром Невським, а тепер ще й Петром I – і всьому винне спонтанне читання і неглибокий погляд на історію.

До речі, про історію. Під час Північної війни Петро I провів чотири місяці з грудня 1706-го по квітень 1707-й у місті Жовква нинішньої Львівської області. Звідси він тричі їздив до Львова. Такого довгочасного перебування російського царя в одному місці не знає історія Північної війни. Він переховувався по резиденціях, як путін по бункерах.

Про перебування Петра I у Жовкві досі згадують. Через місто протікає невеличка річка Свиня. За легендою, у цю річку впав п’яний російський цар. Звідси з’явився вислів «п’яний, як свиня». Ось такий слід залишив Петро I в Україні.


 
Перебував на Львівщині в 90-х роках і владімір путін, як пан ніхто. Львівський правник відвіз його в Славське, показав Карпати. Путін про цей випадок навіть згадував в одному з інтерв’ю. Ставши президентом, він через посла передав львів’янину дорогу інкрустовану ручку. За часів Януковича правник козиряв перед колегами путінським подарунком, а потім заховав подалі й навіть не згадує. Соромиться минулого.
 
Путіна через роки в Україні навіть не згадають, бо він ніхто і звати його ніяк.

Українці на десятиліття викреслять зі словника слова «росія» і «путін». Нинішній монарх повернув країну на століття назад. Вести загарбницькі війни за нові території в третьому тисячолітті, коли світ відкриває кордони, це середньовіччя і дикунство. Ми живемо в епоху науки і нових технологій, і виграє той, хто створить у своїй країні сприятливі умови для притоку інвестицій та капіталів. Кожна замкнена система гине – це за законами фізики.
 
І коли Петро І запроваджував в росії передові надбання цивілізованого світу, його потомок владімір поводиться, як політик історичного минулого,  не розвиває країну, а знищує. Ось чому він приречений.
 
Путін не перший, хто намагається наводити паралелі епохи Петра I з війною в Україні. На відкритті виставки про російського монарха ще в квітні директор служби зовнішньої розвідки рф Сергій Наришкін заявив: «Одна з найграндіозніших військових перемог була здобута Петром I у битві під Полтавою. Я думаю, він перевернувся б у труні, дізнавшись, до чого довели ці землі нащадки славних запорожців», – вправлявся у словоблудстві головний шпигун росії.
 
Путіну його кадебістське оточення підсунуло невдалий плагіат. Російський монарх точно перевернувся б у труні, дізнавшись, що натворили його потомки.