У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану» (№ 7453). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступила група народних депутатів, понад 20 осіб, серед яких, зокрема, Галина Третьякова, Олег Бондаренко, Вадим Струневич  та Євгенія Кравчук.
 
Законопроектом народні депутати пропонують доповнення до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які не допустять зниження коефіцієнту зарплати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану.
 
Тобто за вибором особи, яка звертатиметься за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, може бути виключено період страхового стажу під час воєнного стану,  введеного відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

«Одним із пріоритетних завдань держави є подолання наслідків кризової економічної ситуації, спричиненої воєнним станом, що вимагає постійного реагування на потреби громадян України. Нині на період дії воєнного стану передбачено низку заходів щодо підтримки економіки та добробуту громадян України із врахуванням обмежень та наслідків, викликаних збройною агресією проти України. Однак, незважаючи на допомогу наших міжнародних партнерів та дій влади, прибутки громадян зменшились, що в подальшому може негативно вплинути і на пенсійне забезпечення через врахування періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану», – наголошують депутати у пояснювальній записці до законопроекту, зауважуючи, що реалізація законопроекту позитивно вплине на застрахованих осіб у частині збереження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам.