Верховна Рада може встановити норми згідно з якими під час мобілізації на особливий період призову на військову службу не підлягатимуть українські моряки. Утім, планується залишити для них це право за згодою. Також ідеться про виняток із загального правила щодо обмеження виїзду за межі країни на період дії правового режиму воєнного стану, в тому числі, військовозобов’язаних українських моряків (які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації). 

Із такою законодавчою ініціативою виступив народний депутат Олександр Дубінський. У пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін до деяких законодавчих актів щодо тимчасового виїзду за кордон українських моряків під час воєнного стану (№ 7461), він вказує на те, що за загальними правилами на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років, а також військовозобов’язаним жінкам обмежено виїзд за межі України. Водночас парламентарій спирається на оцінку урядовців, згідно з якою падіння валового внутрішнього продукту України через повномасштабну війну росії проти нашої держави в 2022 році може становити від 30 до 50 відсотків. Бюджетні надходження в травні-червні 2022 року оцінюються на рівні 45 –50 відсотків від запланованого. Через війну чимало людей у нашій країні втратили роботу. Згідно із соціологічними дослідженнями, безробітними стали понад 40 відсотків українців, або майже кожен другий.
 
Народний депутат звертає увагу на те, що у 2021 році Україна посіла шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків. Через заборону виїзду за межі країни вони можуть втратити позиції на міжнародному ринку. Водночас, за оцінками експертів, моряки привозять до нашої країни три-чотири мільярди доларів щорічно. Тепер, у зв`язку із санкціями проти російських портів, терміналів та суден, очікується значне зменшення кількості російських моряків, які працюють на іноземних судах. Звільнені місця доцільно зайняти українцями, переконаний народний депутат. А тому пропонує дати можливість нашим морякам виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.
 
Такий підхід дасть змогу збільшити надходження іноземної валюти, зменшити кількість безробітних громадян. Доходи українських моряків зростуть, а соціальне напруження в суспільстві зменшиться, запевняє народний депутат. І наголошує на тому, що внаслідок запропонованих змін збільшаться надходження податків та зборів. Щоправда, для цього доведеться набрати в залі необхідну кількість голосів, щоб змінити закони про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян і про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.