У рамках допомоги громадам передають набори трьох типів — «Відновлення», «Прихисток» та «Світло», які забезпечують їх необхідними засобами для відбудови міст і сіл, а також для облаштування прихистку для внутрішньо переміщених осіб.

На Кіровоградщині допомогу надають громадам, які найбільш наближені до зон бойових дій чи ураження (Миколаївської, Дніпропетровської областей), розміщені на автошляхах із них, а також громадам, які прихистили на своїх територіях значну кількість переселенців за напрямами «Прихисток» та «Світло». До комплектів, які отримують громади, входять бензинові генератори, автономні освітлювачі, намети, баки для води, ліжка, ковдри, спальники та інші необхідні в побуті речі.

Десять громад вже отримали першу партію допомоги. Серед них — Бобринецька та Гайворонська (повністю), Компаніївська, Великосеверинівська, Добровеличківська, Піщанобрідська, Помічнянська, Новоукраїнська, Маловисківська та Гурівська. Інші очікують її прибуття до Кропивницького.

За словами керівника Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олега Яременка, забезпечення переселенців тимчасовим житлом, продовольством та предметами першої потреби є основним завданням для тилових громад.

«Нині громади нашого регіону працюють на забезпечення тилу, допомогу Збройним Силам, територіальній обороні та переселенцям. При цьому не кожна громада може забезпечити себе необхідним для цього устаткуванням та речами. Саме тому U-LEAD придбала і доставляє до громад України пакети невідкладної допомоги», — підкреслив Олег Яременко.

На знімках: надане технічне обладнання отримують та опановують у Великосеверинівській, Гайворонській та Маловисківській громадах.

Наприклад, комплект технічної допомоги «Освітлення», який отримала Добровеличківська громада, вже переданий комунальним закладам. Зокрема, це обладнання допоможе підтримувати роботу медичної установи в разі виникнення надзвичайних ситуацій, а також допоможе в облаштуванні нормальних умов життя тимчасових переселенців. Адже в громаді вже знайшла прихисток понад тисяча біженців, із них майже 300 — діти. Для тих, хто приїжджає сюди в пошуку тимчасового проживання, в громаді облаштовують спеціальні приміщення. Тож комплект «Прихисток» допоможе їм в організації побуту, забезпечить можливість зробити запаси питної води тощо.

ДОВІДКОВО

Програма з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото надано Регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.