Нині ринкова ціна на газ коливається поблизу позначки 1 тис. дол. за 1 тис. куб. м. Проте російський трубопровідний газ постачається до Німеччини за цінами, що в рази нижчі від ринкових. Таємниці в такій різниці ринкової і реальної ціни газу немає: між країнами існує довготривалий контракт.

Бажаючи прив'язати Німеччину до російських вуглеводнів, «Газпром» кілька років тому уклав таку довготривалу угоду з твердою ціною. Тоді чимало аналітиків прогнозували зниження цін на енергоносії, тож російський газовий монополіст вирішив перестрахуватися. Але, всупереч публічним маніпуляціям путіна зі зміною валюти для оплати газу, ціна не зазнала змін.

Нині переговірники на обох кінцях газової «труби» дискутують про скорочення чи повне зупинення поставок вуглеводнів. І якщо Європа обговорює енергонезалежність як необхідність зупинити фінансування російської воєнної машини, то росія використовує шантаж газом, позиціонуючи це як помсту за підтримку України.

Але хай там що, а нагнітання ситуації навколо газового питання змушує німецькі компанії готуватися до гіршого. Раптове вимкнення спричинить дефіцит газу і різкий стрибок цін на нього. Поступовий перехід дасть змогу плавно перемкнутися на скраплений із поступовим його подорожчанням для споживача. Утім, у будь-якому разі зростанню цін на газ запобігти не вдасться.

Чимало німецьких компаній уже зараз готуються до дефіциту вуглеводнів. Зокрема, велика кількість німецьких ТЕС зможуть перейти на «брудне» паливо, проти якого дуже активно впродовж останніх кількох років боролися «зелені», - мазут. Тож у разі дефіциту палива теплопостачання буде забезпечене.

Із часу, коли федеральний міністр економіки оголосив рівень раннього попередження про надзвичайну ситуацію у сфері газопостачання, минуло чотири місяці. За цей період до берегів ФРН надійшло кілька терміналів із прийняття скрапленого природного газу. А найбільший імпортер газу Uniper ще в травні обіцяв запустити свій термінал у Вільгельмсгафені вже наприкінці цього року. Тож, враховуючи оперативність реакції федерального уряду на російські маніпуляції, вже невдовзі можливо буде говорити про захист німецьких газопостачальних компаній від дефіциту газу.

Утім, теплопостачання - не єдина побутова сфера, у якій варто готуватися до додаткових витрат. Асоціація торговельно-промислових палат ФРН прогнозує зростання цін також і в інших галузях економіки. Приміром, президент Торговельно-промислової палати Пітер Адріан попереджає про можливе зростання цін на електроенергію. На його думку, це збільшить витрати на виробництво повсякденних товарів споживання: пакувальних матеріалів, медичних виробів, продуктів харчування і багато чого іншого. В результаті ці видатки виробництва закладуть у ціну для кінцевого споживача.

Берлін.