Це серед іншого дасть змогу зекономити кошти під час опалювального сезону.

Педагоги такі плани називають нереалістичними з огляду на дописи та коментарі у соціальних мережах.

Можливість навчатися у звичному форматі залежатиме від місткості та стану укриттів, які є в навчальних закладах, а також загальної безпекової ситуації в окремих регіонах. Навіть у більш-менш безпечних містах мало не щодня лунає сигнал повітряної тривоги, під час якої студенти мали б спускатися в укриття. «Якщо у сховищі одночасно може перебувати лише третина колективу студентів та викладачів, де в разі потреби розмістити решту?» — цікавляться освітяни. Запитують також, як їм розселяти студентів з інших міст, адже в гуртожитках багатьох вишів нині мешкають вимушені переселенці.

Проблема ще вивчається, і запитань тут більше, ніж відповідей. Чимало студентів та викладачів нині перебувають за кордоном, і невідомо, чи встигнуть повернутися до визначеної дати. Зрозуміло одне: починати навчальний рік у серпні, ще до завершення вступної кампанії, доведеться без першокурсників.

«Ми можемо розподілити всіх студентів на дві великі категорії: вступники та старші курси. З огляду на те, що онлайн-навчання вже всім набридло, ми б рекомендували закладам освіти розпочати раніше цей процес саме для старших курсів, — повідомив під час телемарафону заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко. — Для тих, хто вступає цьогоріч, враховуючи всі умови, особливості воєнного стану та безпекової ситуації в Україні, навчання розпочнеться десь у середині вересня, а для магістрів — десь на початку жовтня».

Якщо керуватися принципом академічної автономії, кожен заклад ухвалюватиме рішення про початок і формат навчання самостійно.

Можливе відновлення аудиторних занять днями обговорили і в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. МОН рекомендує поступово повертатися до офлайн-навчання та пропонує там, де це можливо, розпочати 2022—2023 навчальний рік у серпні, йдеться у повідомленні на сайті закладу. «Ми повинні визначити, де це реалістично, й знайти можливість для початку освітнього процесу на 2—4-х курсах бакалаврату та 2-му курсі магістратури з 15 чи 25 серпня 2022 року із врахуванням перебування на робочих місцях науково-педагогічних працівників, місткості гуртожитків для іногородніх студентів, місткості сховищ цивільного захисту», — зазначив ректор КНУ Володимир Бугров. Крім того, керівникам навчальних підрозділів доручено розглянути різні варіанти змішаного навчання.

P. S. Можливість почати навчання у серпні підтвердив у телеефірі міністр освіти Сергій Шкарлет. «У рамках автономії закладів вищої, фахової передвищої, профтехнічної освіти можемо дати дозвіл починати навчання на початку серпня чи в середині», — повідомив він і додав, що така практика була й раніше. Що ж до загальноосвітніх шкіл, то в них уроки стартують 1 вересня. Формат залежатиме від безпекової ситуації. При обласних військових адміністраціях сформують спеціальні комісії, які визначитимуть, чи безпечно розпочинати в місцевих школах очне навчання. Вчителі, які працюють у закладах, де запровадять офлайн-навчання, мусять повернутися на робоче місце.