Прізвища переможців днями оголосили в Нью-Йорку (США). Цьогоріч конкурс проводили в онлайн-форматі, повідомили у київському відділенні МАН.

У категорії «Наука» «золото» отримала десятикласниця Природничо-наукового ліцею    № 145 Катерина Струкова з проектом «Створення епоксикомпозитів з цеолітом для виробництва медичних імплантатів». «Срібло» виборов 10-класник Політехнічного ліцею Національного технічного університету України «КПІ» м. Києва Василь

Страшний, що представив проект «Складаний мобільний концентратор сонячної енергії».

У цій самій категорії відзнаку журі отримав цьогорічний випускник Політехнічного ліцею Володимир Пліта. Він є фіналістом та переможцем багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів науково-технічного спрямування. За свої досягнення цьогоріч отримав стипендію засновника Політехнічного ліцею професора Василя Киричкова.

У розмові з кореспондентом «Голосу України» хлопець зізнався, що у майбутньому хоче працювати в IT-галузі й опанувати відповідний фах. «Спочивати на лаврах» йому ніколи, адже нині готується до вступу, а от куди саме подаватиме документи, ще не вирішив, бо в його плани втрутилася війна.

Розробка Володимира Пліти може стати в пригоді нашим військовим та рятувальникам — за умови, що буде реалізована на практиці. Разом зі своїм науковим керівником Олегом Козленком Володимир представив на «GENIUS Olympiad Global» проект «Безпілотник як засіб розмінування полів».

— Йдеться не про літальний апарат, а про віддалено керованого робота, здатного знешкоджувати міни на землі, а потім прибирати за ними осколки, — пояснює він. —

Попереду в нього є трал-каток, який викликає детонацію мін. Позаду — електромагніт, який збирає усі осколки. Вручну їх витягати з грунту складно й дуже небезпечно. А поки таке «залізяччя» залишається в полі, обробляти його не можна.

Працювати над проектом хлопець почав задовго до повномасштабного вторгнення рашистів, адже проблема розмінування постала одразу після початку російсько-української війни 2014 року. До слова, на національному відбірковому етапі Олімпіади геніїв Володимир за свою роботу здобув золоту медаль.

МАНівці мають цілу низку напрацювань за цією тематикою, каже Володимир Пліта. Зокрема, згадує дрон-міношукач — розробку ще одного учня Політехнічного ліцею Ігоря Клименка.

Конкурс Genius Olympiad є найбільшим конкурсом проектів екологічного спрямування для учнів 9—11-х класів, цьогоріч у ньому взяли участь представники 57 країн та понад 1000 проектів. Наші школярі здобули нагороди в кількох номінаціях, передусім в науковій.

Зліва направо: директор Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» м. Києва Юрій Киричков та випускники закладу  Володимир Пліта та Данило Коваленко.

Фото надано Політехнічним ліцеєм НТУУ «КПІ» м. Києва.