Звісно, більшість випускників складатимуть тести в Україні, проте чимала їх кількість через війну виїхала за кордон і виявила бажання пройти тестування на місці. НМТ відбуватиметься у 21 області України та в Києві (зі зрозумілих причин у Криму, на Донеччині, Луганщині та Херсонщині тестування організувати неможливо). Найбільше охочих пройти тестування зареєстровано у нашій столиці (за даними на початок червня — 15823 особи), а також у Львові (7438), Дніпрі (7203), Одесі (5322), Вінниці (5126) та Запоріжжі (5110). Для порівняння: в окремих містах за кордоном, приміром, у Мюнхені та Берліні, мають намір скласти НМТ 3318 та 3986 вступників відповідно.

Пройти такий іспит за межами країни висловили бажання загалом майже 21 тисяча абітурієнтів. Провести основну сесію НМТ збираються також у таких країнах, як Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція. У низці інших держав — у Фінляндії (м. Гельсінкі), Люксембурзі (м. Люксембург), США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія), Словенії (м. Марібор), Швейцарії (м. Берн), Туреччині (м. Анкара), Грузії (м. Тбілісі) та Греції (м. Афіни) пройти тестування можна буде лише під час додаткової сесії.

Наближається час проведення основної сесії НМТ, що стартує 18 липня. За якою саме адресою вступник складатиме мультитест, він матиме змогу дізнатися лише за тиждень до цієї дати, інформує Український центр оцінювання якості освіти. Нині триває другий етап підтвердження участі у НМТ, коли учасник основної сесії тестування має остаточно визначитися, де він його складатиме (в якому місті та країні). І лише після завершення цього етапу, 12 липня 2022 року, в кожного абітурієнта з’явиться можливість завантажити запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проходження НМТ.

Важливо пам’ятати, що нині ще можна змінити місто і навіть країну, в якій ви плануєте складати тест. Це стосується і тих абітурієнтів, які складатимуть НМТ в Україні, і тих, хто писатиме тест за кордоном. Щоб остаточно підтвердити свій вибір, до 7 липня 2022 року на інформаційній сторінці учасника НМТ у спеціальній формі потрібно вибрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, де вам буде зручно пройти тестування.

В УЦОЯО радять уважно обирати населений пункт із запропонованого випадного списку. На першому етапі перелік міст мав інший вигляд, згодом з нього були вилучені окремі назви, а інші — додані. Зволікати з підтвердженням місця тестування теж не варто, щоб вам не довелося обирати із тих варіантів, які залишаться: центри тестування не гумові, і в декотрих місця може не вистачити. До прикладу, місця для охочих скласти ЗНО у Празі вичерпалися за 2 дні. Зате з’явилася можливість пройти цей іспит у чеському місті Брно.

Квест із пошуку зручного місця тестування — непросте випробування! У деяких країнах, до прикладу, в Німеччині, учасників основної і додаткової сесій прийматимуть різні міста. Під час першої вступники матимуть змогу пройти НМТ у Мюнхені, Гамбурзі, Кельні, Лейпцигу та Франкфурті-на-Майні, а під час другої — у Берліні. Тож якщо вступник перебуває в столиці ФРН і прагне пройти тестування саме там, йому доведеться трохи зачекати. Якщо він не хоче втрачати час і має можливість дістатися до центру тестування в іншому місті, така опція теж передбачена. Залишається вчасно, до 7 липня, обрати цей населений пункт на своїй Інформаційній сторінці.

Абітурієнтів, які з 20 травня до 7 червня підтвердили участь у НМТ, проте планують скласти його під час додаткової сесії, просять пропустити другий етап вибору місця проходження тестування. Вони мають підтвердити свою участь у додатковій сесії ще двічі — протягом  8—18 липня та з 1 по 10 серпня. І саме тоді зможуть остаточно обрати із запропонованого переліку країну та місто, де бажають скласти НМТ.

Тестування відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах — приміщеннях шкіл та університетів.

Однією з найважливіших вимог під час створення таких центрів в Україні буде наявність захисних споруд у будівлях, де вступники писатимуть НМТ, або поблизу них. У разі повітряної тривоги тестування призупинять, учасники разом з інструкторами перейдуть до укриття. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, вступники повернуться до виконання НМТ і продовжать роботу. Якщо ж триватиме довго, учасникам запропонують пройти тест під час додаткової сесії.

Довідково

НМТ — онлайн-тест, що складається з трьох блоків: української мови, математики та історії України. Передбачено проведення трьох сесій НМТ: основної — протягом 18 липня — 10 серпня, додаткової — 16—20 серпня та спеціальної — 12—16 вересня.

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).