«Нині в нашому безпосередньому сусідстві маємо справу з варварським нападом росії. Щоби дати їй відсіч, Україна потребує надії, і цю надію ми їй сьогодні дали», - наголосив М. Моравецький.

Серед польських політиків саме глава польського уряду дав широкий коментар з цього приводу, трохи відхиливши певну завісу підготовки до цього рішення.

Спочатку М. Моравецький подякував нашій державі, президентові та всьому народові України за захист свободи, суверенітету, територіальної цілісності, за те, що «показують, чим насправді є європейські цінності».

Тут же він відзначив роль Польщі та кількох інших країн Центрально-Східної Європи, які провели широкомасштабні політичні й дипломатичні заходи, коли три місяці тому під час саміту ЄС у Версалі з'ясувалося, що більшість країн Західної Європи «дуже сильно виступали проти» надання Україні кандидатського статусу, що унеможливило б позитивне вирішення української заявки. Проте ці дипломатичні зусилля багатьох партнерів України увінчалися успіхом, і «сьогодні стало можливим досягнення цього історичного моменту».

М. Моравецький підкреслив, що його країна «стоїть пліч-о-пліч з Україною в її боротьбі за суверенітет, безпеку, повернення миру в Європі - в боротьбі з варварською і жорстокою агресією росії». А також, що за ці три місяці дуже складних дипломатичних заходів Україна змогла переконатися, що «може розраховувати на Польщу як на ефективного союзника».

У цьому контексті прем'єр згадав, що поляки вели переговори та переконували своїх партнерів по ЄС, що «переживаємо переломний геополітичний момент». Як приклад навів минулотижневу зустріч у Гаазі з прем'єрами Бельгії, Голландії, Данії, Латвії та Португалії на тему статусу країни-кандидата для України. Зазначивши, що «формування такого роду коаліції також дуже важливе на засіданнях Європейської Ради», що теж допомогло у досягненні компромісу стосовно питання кандидатського статусу.

М. Моравецький підтвердив, що предметом дебатів був також статус Боснії і Герцеговини та інших держав Західних Балкан. Наголосивши, що «не буде великої і безпечної Європи без Західних Балкан, але не буде по-справжньому вільної та безпечної Європи без України».

На запитання журналістів: «Чи якісь держави на четверговому саміті висловлювали заперечення щодо статусу для України?» прем'єр відповів метафорою: «Що відбувається у Вегасі, назавжди залишається тільки у Вегасі», додавши, що не хоче розкривати того, що відбувається за кулісами: «Нехай колеги з інших країн скажуть, якщо захочуть, а я хотів би цю кухню залишити для нас, оскільки така довіра може ще знадобитися у майбутньому».

Водночас польський прем'єр повідомив, що предметом обговорення на засіданні Ради ЄС були також інші «ключові питання, зокрема, допомога Україні в забезпеченні її базових функцій». Серед такого роду заходів були названі не лише чергові санкції проти росії, а й, насамперед, про надання безпосередньої фінансової допомоги та постачання зброї, щоби Україна могла дати результативну відсіч жорстокому нападові, «про який напевно ще довго будемо говорити та думати.

Постійний представник РП при ЄС Анджей Садось підкреслив, що з отриманням кандидатства наша держава одержує доступ до фінансових інструментів, передбачених для такої категорії країн, зокрема до «передвступної допомоги на 2021-2027 роки». Так, як і у випадку інших країн-кандидатів, Єврокомісія ухвалить економічно-інвестиційний план для України, спрямований на підтримку ключових реформ у сфері транспорту, клімату та енергії. Окрім того, статус кандидата забезпечує нашій країні на міжнародній арені позицію країни з більшим рівнем довіри, що зокрема, означає кращі можливості в залученні інвесторів.

Президент Польщі Анджей Дуда привітав у Твіттері: «Це прекрасна новина! Вітаємо! Ми активно підтримували заявки України та Молдови, а тепер радіємо разом із ними! Двері до ЄС мають бути відчиненими для амбітних народів. Слава захисникам України!»