Нині тварини перебувають у лісі біля Вінниці. Активізувати роботи зможуть тоді, коли небайдужі підтримають власників тварин, зберуть певну суму грошей.

Оприлюднити звернення до читачів газети і сайту «Голосу України» про порятунок коней — з таким проханням звернувся до корпункту у Вінниці керівник прес-служби обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк. Співрозмовник розповів хвилюючу історію, що сталася на початку російської агресії на Київщині. Почув її від однієї з власниць коней Людмили Хижнякової.

За його словами, нелюди під час наступу на Київ знищили «стратегічний військовий об’єкт» — стайню кінного клубу «Хорс тайм». Конюх не встиг випустити коней, які були у приміщенні. Його відкинуло вибуховою хвилею, чоловік дивом залишився живий. Тварини згоріли живцем. Врятувалися лише ті, що перебували на леваді. П’ятеро гнідих прибилися в сусіднє село, там потрапили до господарів, які теж мали власних коней. Шостий блукав полями і лісами, врешті, його теж розшукали.

Окрема історія, як жінці вдалося перевезти коней до Вінниці. Їхати довелося житомирською трасою з ризиком для життя. Дорога була усіяна уламками снарядів, осколками, раз-по-раз зустрічалася підбита техніка.

До міста над Південним Бугом добиралися тому, що тут мали давніх друзів, які теж утримують коней. Це — подружжя на прізвище Віднічук. У них є своїх шестеро коней.

Тварин-переселенців розмістили у лісі, на території табору, де працюють Віднічуки, проводять сеанси іпотерапії. Самотужки обладнали огорожу. Благодійники допомогли кормами для тварин. Один з фермерів завіз хуру сіна, якого, кажуть, вистачить на півтора місяця годівлі. Федерація кінного спорту України підтримала фінансово.

У планах власників тварин з Київщини і Вінниці — розвивати кінний спорт, туристичний напрям, займатися реабілітацією дітей та молоді з особливими потребами.

Однак виникла нова проблема: коней треба рятувати вдруге.

Перебувати надалі на території табору їм не дозволяють — тут мають оселитися переселенці, відпочиватимуть діти.

На щастя, у Віднічуків є власна земельна ділянка, де можна буде збудувати стайню. Потрібні кошти. Спершу хоча б для того, щоб спорудити загорожу, зробити накриття, обладнати місця для зберігання кормів.

Уже пробурили свердловину і мають воду. Недешево коштує прокладання електрики до нового місця. Поки що мають на це тільки дозвіл.

Родина Віднічуків спродує все, що можна продати, — автівку, породистих собак...

«Власники коней звернулися до нас по допомогу, і ми, звичайно, підтримаємо їх, як допомагаємо нашим військовим з першого дня російської агресії, — каже керівник прес-служби облуправління «Вінницяліс» Станіслав Вовк. — Найперше — матеріалами. Водночас через ЗМІ закликаємо усіх небайдужих виявити солідарність з власниками тварин, адже це у генах українців — жити в гармонії з природою, тваринним світом».

Зателефонувати Яні Віднічук та Людмилі Хижняковій можна за номером: 097-241-60-62.

Для тих, у кого є можливість підтримати фінансово, повідомляємо номер картки Монобанку на ім’я Людмили Хижнякової — 444 111 444 504 2045.

Вінниця.

Фото з сайту «Суспільне. Вінниця».