Лідери підкреслили, що країни G7 продовжать координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці, повідомляє «Європейська правда».

Відзначається, що Україну продовжать підтримувати в захисті її мереж від кіберінцидентів та у сферах енергетичної безпеки ядерних матеріалів і об'єктів, екології та водокористування.

Як повідомляв «Голос України», в саміті «Великої сімки» взяв участь Президент Володимир Зеленський, який у відеозверненні подякував за вже надану підтримку та розповів про кроки, яких очікує у майбутньому. Зокрема, він запропонував «Групі семи» долучитися до роботи над гарантіями безпеки для України. Глава держави наголосив, що ці гарантії в майбутньому унеможливлять виникнення конфліктів на кшталт російської агресії.

Володимир Зеленський також зазначив, що наша держава потребує сучасних і ефективних систем протиракетної оборони, які можуть забезпечити спокій українським містам, віддаленим від фронту. За його словами, росія посилює ракетні обстріли України, тому дуже важливо гарантувати цивільному населенню базову безпеку. Глава держави зауважив, що повернення людей до роботи дасть змогу запустити економічні процеси в населених пунктах, адже сьогодні щомісячний дефіцит бюджету нашої країни становить 5 млрд доларів.

Президент України також наголосив на важливості розблокування експорту українського зерна й закликав подумати над дієвими механізмами задля забезпечення продовольчої безпеки у світі.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц у відеозверненні за підсумками другого дня саміту «Великої сімки» заявив, що відносини з росією вже не можуть повернутися до рівня, який існував до повномасштабного російського вторгнення в Україну. Він наголосив, що через війну в Україні міжнародні відносини зазнають довготривалого і глибокого удару, а росія порушила всі міжнародні угоди про співпрацю між державами.