Від початку введення на території країни воєнного стану робимо все, щоб навіть у складних умовах сьогодення виплати пройшли вчасно.

Запорука – наповнення бюджету

Загалом у Головному управлінні Пенсійного фонду в області на обліку перебуває 335,1 тисячі пенсіонерів. Майже дві третини отримують виплати через банківські установи, й це число зростає.

«Від початку введення на території країни воєнного стану робимо все, щоб навіть у складних умовах сьогодення пенсіонери вчасно отримали пенсії, – повідомила виконувачка обов’язків начальника Головного управління ПФУ в області Зоряна Панас (на знімку). – Запорукою цього є й наповнення бюджету Пенсійного фонду. Приміром, за чотири перших місяці року від платників області надходження зросли на 258 млн грн, або на 11,6 відсотка більше, ніж за такий же період торік. Однак це лише 96,2 відсотка від запланованих показників. Звісно, темпи знизилися через війну».

У травні поточного року надходження власних коштів до бюджету ПФУ в області становили 821,8 млн грн, або майже 127 відсотків планового завдання. Доведені завдання виконано як від розподілу єдиного соціального внеску, так і за платежами, які адмініструє Пенсійний фонд. Пенсійники вживають заходи, щоб забезпечити доведені завдання і в червні.

«На наповнення бюджету Фонду вплинула низка факторів, – додає Зоряна Панас. – Зокрема стан розрахунків роботодавців із працівниками в умовах воєнного стану, з урахуванням внесених змін до законів України та урядових нормативних документів».

Що це означає на практиці? Законодавством передбачено право фізичним особам-підприємцям на спрощеній та загальній системі оподаткування, особам, які проводять незалежну професійну діяльність та членам фермерського господарства тимчасово, з 1 березня та протягом року після припинення або скасування воєнного стану, не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе. Це вплинуло на зменшення надходжень коштів до бюджету Фонду від цієї категорії платників.

Торік надходження ЄСВ від фізичних осіб-підприємців зросли на третину. Така ж позитивна динаміка зберігалася і в січні-лютому. Проте вже в березні-квітні порівняно до таких же періодів минулого року надходження знизилися.

Зоряна Панас наголошує, що знизився й темп росту фонду заробітної плати платників, з якого вираховують єдиний соціальний внесок. Торік за перший квартал було зростання на 15 відсотків проти такого ж періоду 2020-го, цьогоріч же втрати в обсягах фонду оплати праці становили майже 1164 млн грн, а ЄСВ – 256 млн гривень.

ЄСВ можна перевірити самому

Ще один фактор – це заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Більшість платників добросовісно сплачували ЄСВ, тобто турбувалися про майбутні пенсії своїх працівників. На превеликий жаль, окремі страхувальники-роботодавці проігнорували цей обов’язок.

«За даними, які в порядку міжвідомчого обміну надійшли до Головного управління Пенсійного фонду в області, заборгованість зі сплати єдиного внеску станом на 1 травня становила 274 млн гривень, – наголошує співрозмовниця. – А це означає, що період роботи, за який не сплачено страхові внески, найманим працівникам не буде враховано до трудового стажу при виході на пенсію. Такі дії страхувальників порушують конституційні права громадян на відповідний рівень пенсійного забезпечення та ставлять під загрозу своєчасну виплату пенсій».

Для попередження виникнення заборгованості пенсійники проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців та працівників і здійснюють заходи щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Варто нагадати, що всі застраховані особи мають можливість перевірити, який період їм зараховано до страхового стажу, та оперативно реагувати на недобросовісність роботодавців. А тоді вимагати сплату ЄСВ через суд.

Водночас законодавцем внесено зміни до ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», згідно з яким тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або його скасування штрафні санкції не застосовуються.

«Внесено зміни й до порядку виплат і доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану, – інформує Зоряна Панас. – Якщо пенсіонер не виїжджав і перебуває на своєму постійному місці проживання, то повинен очікувати свою пенсію вдома або забрати її у відділенні банку згідно зі звичайним графіком. Залежно від розвитку ситуації дати виплат можуть бути перенесені, але обов’язково будуть».

У разі тимчасової зміни фактичного місця проживання одержувачі пенсій можуть отримати належні їм виплати переказом без відкриття рахунку в банку в Ощадбанку або відділеннях Укрпошти. Такі ситуації стосуються як внутрішньо переміщених осіб, серед яких на Прикарпатті є чимало пенсіонерів, так і біженців до інших країн. 

Івано-Франківська область.

На знімку: Виконувачка обов’язків начальника Головного управління ПФУ в області Зоряна Панас.

Фото прес-служби ГУ ПФУ в області.