Щоб мати ясну голову, морально мобілізуватися і ще більше допомагати нашим найкращим у світі захисникам, відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Фейсбуці поділилася рецептом лікувально-профілактичного коктейлю для молодості мозку, здорових нервів і довголіття.

Отже, візьміть: сирий жовток (свіжі курячі яйця помити з милом), молоко або кефір, ягоди (різні!), листочок м’яти.

Можна додати: чайну ложку змеленого в порошок насіння льону (протизапальні рослинні омега-3 жири мають нейрозахисну дію, покращують стан капілярів); листочок гінкго; чайну ложку порошку лецитину (корисний для клітин), пів чайної ложки цукру.

На дно склянки покладіть лід, а потім обережно налийте збитий з молоком та ягодами жовток.

Чим корисно?

* Жовток багатий на поліненасичені жири, які мають протизапальні, а також легкі антитромботичні властивості. Поліненасичені кислоти в жовтку такі самі, як в оливковій олії.

* Невелика кількість корисного холестерину (1,6%) необхідна для роботи нервових клітин та волокон, а також вироблення жовчі для травлення, синтезу вітаміну Д у шкірі та стероїдних гормонів (естрогенів і тестостерону).

* Ягоди багаті на поліфеноли та вітамін С, і в комплексі вони ущільнюють стінку капілярів, сповільнюють утворення запальних молекул NFKB, активують ген теломеразу (чим дуже сприяють довголіттю), захищають жири клітин мозку від окислення і руйнування, від розвитку нейродегенеративних захворювань.

Увага! Уникайте сирих білків: вони погіршують засвоєння біотину та пригнічують активність ферментів підшлункової залози. Білок яйця краще вживати термічно обробленим.

«А ще треба вірити в Україну, ЗСУ та Перемогу! — нагадує Оксана Скиталінська. — Підтримувати у цій вірі ближніх й активно допомагати нашим хлопцям на передовій, яким нині не до коктейлів».