Уникайте масових скупчень народу — радять медики
 
Сезонний спалах захворюваності на вірусні інфекції й грип у нашій країні став традиційним. Цей процес настільки ж перманентний, як боротьба за врожай або вступну кампанію у виші. Про те, що грип іде, нам починають повідомляти вже на початку осені, хоча тріумфальна хода кашлю, нежитю й температури очікується після Нового року.
Утім, вірус може змінити свою стратегію й напасти просто зараз. Днями деякі вітчизняні ЗМІ повідомили, що він уже ходить Європою й загрожує українцям неприємними наслідками... Мовляв, про небезпеку попередили в МОЗ Угорщини. У цій країні епідемічний поріг було перевищено вже минулого тижня, новий вірус не виражений симптоматично, люди звертаються по медичну допомогу на останніх стадіях хвороби, що призводить до тяжких ускладнень. До того ж угорські лікарі нібито визнали, що проведена кампанія з вакцинації населення виявилася безрезультатною... І взагалі, дуже страшно!
МОЗ України спростував цю інформацію, пославшись на щотижневий електронний бюлетень Всесвітньої організації охорони здоров’я, відповідно до якого в Угорщині ситуація з ГРВІ й грипом під контролем і є не географічно розповсюдженою. І жоден новий і небезпечний вірус територією цієї країни не циркулює.
Та й у нас, як стверджує Центр грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій, показники захворюваності не перевищують епідемічного порога. За даними минулого тижня, в середньому захворюваність становила 34,9 випадку на 10 тисяч населення. Більше за інших хворіє Київська область, найздоровіша — Донецька.
Столичний Департамент охорони здоров’я наполегливо рекомендує киянам і гостям міста не ігнорувати профілактики й утриматися від відвідувань місць великого скупчення людей. Не складно здогадатися, яких саме. А от влада Харкова, схоже, не довіряє свідомості городян з цього питання і про їхнє здоров’я вирішила подбати сама, ухваливши постанову, відповідно до якої через небезпеку епідемії грипу заборонено усі масові акції.
Лікарі у свою чергу не втомлюються повторювати про користь прогулянок на свіжому повітрі, а МОЗ і ВООЗ продовжують нагадувати: кращою профілактикою ГРВІ й грипу є вакцинація. Щоправда, вона не входить до національного календаря щеплень і народ має проводити її за свій кошт.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.