У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад» (№ 7476), який допоможе очистити місцеві органи влади від представників проросійських політсил.

Урядовим законопроектом пропонується ви-значити, зокрема, що однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради є набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від місцевої організації якої висувалася та була обрана відповідна особа депутатом місцевої ради. Ще одна підстава — входження депутата місцевої ради до депутатської фракції місцевої організації політичної партії, діяльність якої заборонено за рішенням суду, що набуло законної сили.

Передбачено також, що повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради достроково припиняються у разі дострокового припинення повноважень більш як половини депутатів від загального складу ради з підстави набуття законної сили рішенням суду про заборону політичної партії.

Водночас у разі дострокового припинення повноважень понад половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із набуттям законної сили рішенням суду про заборону політичної партії, до проведення першої сесії новообраної ради у відповідних районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або режим у районі проведення антитерористичної операції, утворюються військові або військово-цивільні адміністрації у порядку, встановленому відповідними законами.

«Уряд підготував законопроект, який дасть змогу очистити органи місцевого самоврядування від депутатів проросійських партій. Розуміючи процес зсередини, зазначу, що одним із ключових викликів буде зберегти дієздатність органів місцевого самоврядування, де кількість таких депутатів від 30 до понад 50 відсотків. Але усе відточимо!» — так цей документ прокоментував народний депутат, представник профільного Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Нагадаємо, що Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, коментуючи внесення урядом цього законопроекту, зауважив, що нарешті з’явиться формула правової підстави для дострокового припинення повноважень депутатів, обраних від заборонених партій. «Це цивілізований шлях очищення місцевого самоврядування від колаборантів. А також це прямий сигнал, що співпраця з агресором матиме наслідки», — наголосив він.