Про це інформує Енергетична компанія "Оператор ГТС України".

Кремль застосовує агресію не лише у воєнному вимірі: намагання зірвати опалювальний сезон в Європі - це приклад справжньої гібридної війни.

Через українську ГТС у червні цього року місячні обсяги транзиту сягнули історичного мінімуму з 1991 року - 1,25 млрд куб. м. Так, порівняно з травнем 2022 року обсяги транзиту через Україну впали на 37%, а порівняно з червнем попереднього року транзит скоротився майже утричі.

"Газпром" використав лише 38% від заброньованих потужностей (3,29 млрд куб. м) за довгостроковим контрактом.

"Газпром" і надалі не використовує заброньовані та оплачені потужності на точці входу "Суджа", що становлять 77,2 млн кубометрів на добу, зазначає прес-служба незалежного Оператора ГТС України.

Також російський монополіст не скористався можливістю переносу потужностей ГВС "Сохранівка" та не бере участі в аукціонах з бронювання потужностей.

У купі з обмеженням транзиту газопроводом "Північний потік-1" це призводить до "осушення" газового ринку ЄС та зростання цін.

Нагадаємо, раніше ОГТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через ГВС "Сохранівка" у зв'язку з неможливістю здійснювати оперативно-технологічний контроль за тимчасово окупованою компресорною станцією "Новопсков" та через несанкціоновані відбори газу окупантами.

"Голос України".

Інфографіка з Фейсбук-сторінки ЕК ОГТСУ.