Національний екологічний центр України, екологічна організація «Голос Природи» та інші громадські організації звернулися з відкритим листом до керівництва ЄБРР із проханням тимчасово припинити кредитування українських тваринницьких компаній. Підставою для цього стали негативні тенденції розвитку тваринництва в Україні. Про це 7 листопада в Дніпропетровську заявив виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи» Євген Колишевський.

Економісти називають цю галузь «швидкими грошима»: вирощування птиці забирає до півтора місяця, свиней — трохи більш як півроку. Винятком є велика рогата худоба: на вирощування корови йде шість років. Але такі тенденції спричиняють тривогу екологів і місцевих жителів. Тваринницькі підприємства, на їхню думку, повинні вжити заходів зі зниження негативного впливу на навколишнє середовище, а не займатися виключно нарощуванням обсягів.

Тим часом у більшості випадків діяльність тваринницьких ферм у різних регіонах України вже призвела до серйозних екологічних і соціальних наслідків. Як негативний приклад наводиться одна з найбільших птахофабрик на Дніпропетровщині. «Нарощування виробництва зробило нестерпним життя в навколишніх селах, — зазначає Євген Колишевський. — Люди страждають від викидів в атмосферу, погіршення якості води в колодязях, руйнування доріг і деформації житлових будинків через рух великогабаритного транспорту. Погіршується здоров’я місцевих жителів і домашньої худоби».

Довідавшись про плани Європейського банку реконструкції і розвитку виділити кредит у розмірі 55 мільйонів доларів найбільшому українському виробникові курятини, екологи вирішили організувати в листопаді анкетування населення Дніпропетровщини з метою аналізу діяльності птахофабрик і свиноферм у регіоні. Під час акції буде зібрано документальні підтвердження наявності екологічних і соціальних проблем діяльності птахофабрик і свиноферм.

«Результати анкетування використають для переконання інвесторів вкладати гроші не тільки в нарощування виробництва, а й у впровадження безпечних способів утилізації відходів, а також у розвиток інфраструктури прилеглих населених пунктів», — заявляє еколог.

 

Дніпропетровська область.