У мікрорайоні «Теремно», що на північно-східній околиці Луцька, розпочалися роботи з розчищення місцевого ставка — в минулому улюбленого місця відпочинку жителів обласного центру.

Став відображено ще на картах ХІХ століття. Він акумульовував воду річечки Сапалаївки, щоб крутити жорна млина. Тепер водойма замулилася, а влітку почала заростати водоростями так, що навіть качкам, не те що людям, неможливо плавати. Про необхідність розчистити її говорили багато років. Писав про це і «Голос України», зокрема у статті «Чи виживе річечка в центрі Луцька?» (7 серпня 2010 року). І лише в листопаді 2013-го зі ставу спустили воду, щоб через тиждень-другий розпочати роботи.

Як розповів начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, роботи на об’єкті виконує ТзОВ «Стир-Агро». Їх проводять у рамках програми оздоровлення річки Сапалаївки. Зі ставу планується вийняти 26 тисяч кубометрів ґрунту. Тобто водойма поглибшає в середньому на 80 сантиметрів. Зробити це нелегко, адже дно тут грузьке, перезволожене. Тож спочатку техніка прориє сітку тимчасових осушувальних каналів завглибшки від одного до двох метрів, які мають осушити водойму, а вже потім сюди зайдуть бульдозери, щоб вичистити від мулу та сміття. Усе це дасть змогу відновити гідрологічний режим ставу, поліпшити його санітарний стан. Передбачено відновити місця для купання як дорослих, так і малечі. Привабливішого вигляду набере і навколишня територія.

Природолюби сподіваються, що згодом відновиться флора і фауна цієї водойми, яка, до речі, є гідрологічним заказником місцевого значення. Адже з часу попередньої чистки в ставку з’явилися навіть раки, водилися  щуки, линки, коропи, карасі. Кажуть, що під час спускання води в одну із ночей майже вся риба стала здобиччю браконьєрів.

Наповнити водою ставок планують наступного літа. Хотілося б, щоб так і сталося. Адже попереднього разу його відновили більш як через два роки. Допоки ведуться роботи, старожили Теремно з ностальгією згадують про свята і масові гуляння, які відбувалися на березі ставу. За бажання тепер може бути не гірше.

 

Волинська область.

Фото автора.

ДОВІДКОВО

Перша згадка про село Теремно належить до 1322 року. Ним володів литовський князь Любарт Гедемінович. Згодом Любарт дарує його соборній церкві Іоанна Богослова, яка розміщувалася у Верхньому замку міста Луцька. Теремно розташовувалося на схід від Луцька, за п’ять верст від нього. Луцьк швидко розбудовувався і щоразу наближався до меж села. 1959 року Теремно, як і однойменний район, припинили самостійне існування. Більшу частину Теремно було приєднано до Луцька, а інша стала називатися селом Липини. Та досі в пам’яті лучан збереглася назва колишнього села Теремно і закріпилася за цією частиною міста.

Такий вигляд має Теремнівський став сьогодні.