Обговорили, зокрема, питання євроінтеграційного шляху України, військової та гуманітарної підтримки, а також притягнення до відповідальності винних у скоєнні звірств на території України.

«Насамперед хочу подякувати за ваше особисте лідерство та підтримку нашої держави на шляху до Європейського Союзу. Як ви й обіцяли, Франція підтримала Україну, ми отримали статус кандидата до Європейського Союзу. Особливо приємно, що це відбулося за головування Франції в Раді ЄС», — наголосив Руслан Стефанчук і повідомив, що Франція є однією з країн-лідерок у підтримці України: політичній, військовій та санкційній.

«Ваші CAESAR фантастичні, вони роблять дуже багато на полі бою. Усі ми розуміємо, що шлях до мирних переговорів із росією лежить винятково через її поразку на полі бою», — зазначив Спікер Парламенту, акцентувавши, що «Україна ні на кого не нападала». «Ми лише обороняємося, але нам дуже потрібна конкретна військова підтримка, про яку я говорив, коли був у Франції», — додав він.

Водночас Руслан Стефанчук висловив вдячність народу Франції та Президенту Еммануелю Макрону, «який після завершення Саміту НАТО сказав, що Франція дуже швидко поставить техніку, необхідну Україні для захисту».

Зі свого боку, Голова Сенату Французької Республіки підтримав той факт, що Україна потребує військової підтримки, аби на рівних протистояти ворогу: «Уся Франція усвідомлює цю необхідність». Водночас Жерар Ларше зауважив, що Франція та Україна мають спільно визначити, у який спосіб Французька Республіка «може бути помічною у непростому шляху, який приведе Україну від статусу кандидата до вступу в Євросоюз».

«Хочемо запропонувати вам разом з іншими країнами та представниками національних парламентів бути пліч-о-пліч на цьому шляху під час роботи Верховної Ради України щодо окремих питань, які незабаром фігуруватимуть на парламентському порядку денному: зокрема, щодо Конституційного суду, боротьби з корупцією, національних меншин — зі всіх цих питань готові надавати підтримку та допомогу», — повідомив Голова Сенату Франції.

«Обидва наші народи розраховують на справедливість. Справедливість – це перемогу у цій війні, справедливість — це притягнення агресора до відповідальності, справедливість — це спільна відбудова України, до якої вас запрошую. Ми маємо вистояти разом. Тому що це буде нашою спільною перемогою за цінності демократії», — насамкінець резюмував Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
 

Голова Верховної Ради України та Голова Сенату Франції підписали Декларацію про парламентське партнерство

За результатами робочої зустрічі, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Голова Сенату Французької Республіки Жерар Ларше підписали Декларацію про наміри щодо парламентського партнерства.

Руслан Стефанчук зазначив, що під час зустрічі було обговорено «багато питань подальшої співпраці на шляху від кандидата до повноцінного членства в ЄС, насамперед, між парламентами щодо отримання всіх консультацій на шляху до приведення українського законодавства до стандартів ЄС».

«Прагнення України доєднатися до Європейського Союзу втілюється підписанням Декларації про співробітництво, яка перед нами. У такий спосіб зможемо надавати вам підтримку й допомогу у фактичному сенсі на шляху до вступу до ЄС», — акцентував, зі свого боку, Жерар Ларше.

Документом обидві сторони:

«засуджуючи військову агресію російської федерації, що грубо порушує всі визнані міжнародною спільнотою принципи, а також злочини, вчинені російською армією проти цивільного населення, та висловлюючи свою солідарність,

нагадуючи про своє урочисте зобов’язання поважати суверенітет, територіальну цілісність та свободу України,

заявляючи про свою беззаперечну відданість цінностям демократії, парламентаризму та верховенству права,

вітаючи надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, що свідчить про її вкорінення в європейській сім’ї,

підтверджуючи важливу роль, яку відіграють сторони цієї декларації про наміри у зміцненні та поглибленні двосторонніх відносин,

заявляють про наміри заохочувати обмін, партнерство або побратимство між органами місцевого самоврядування, щоб закріпити в довгостроковій перспективі та на місцевому рівні зв’язки солідарності між двома країнами, а також обмінюватися досвідом, знаннями та практичними навичками щодо процесу вступу України до Європейського Союзу».

Як зазначається у Декларації, загалом сторони підтримують розвиток своїх відносин через міжпарламентські групи дружби, роль яких є суттєвою для підтримання двосторонніх відносин, і профільні комітети, зокрема, комітети у закордонних справах, з питань оборони та у європейських справах.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України