Верховна Рада України схвалила в другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану" (№ 7280).

Як зауважив один із співавторів законодавчого акта Ярослав Юрчишин, воєнний стан став викликом для гнучкості законів, серед них опинився й антикорупційний закон. "Ми якнайкраще адаптували закон відповідно до сучасних реалій, при цьому повністю зберігаючи його суть та мету", - запевнив він.

За словами депутата, протягом останніх місяців кількість чиновників, які проводили збори коштів для ЗСУ та постраждалих громадян, значно зросла. Але були нюанси, прямо пов'язані із Законом "Про запобігання корупції". "Збір коштів юридично потрапляв під категорію "подарунків" для чиновників. Тобто чиновник міг збирати кошти на потреби добробату або акумулювати кошти з усіх усюд на потреби біженців. Натомість закон міг прямо заблокувати такі ініціативи. За умов, що сума отриманого чиновником "подарунка" перевищувала один прожитковий мінімум. Тепер же чиновники мають можливість організовувати подібні збори коштів без порушення юридичних норм", - наголосив народний депутат, додавши: якщо чиновник привласнить кошти собі, це буде порушенням антикорупційного законодавства і він нестиме відповідальність за це.

У другому читанні та в цілому Верховна Рада ухвалила також законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)" (№ 7367).

Загалом, як повідомив представник "Голосу" Ярослав Железняк, до порядку денного пленарного засідання було внесено 28 питань, проте не всі з них було ухвалено бодай у першому читанні.

Народні депутати достроково припинили повноваження народного депутата Вадима Новинського, віддавши за відповідну постанову 295 голосів "за".

За основу було ухвалено низку законопроектів, зокрема: "Про внесення змін до Закону України "Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни" щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни" (№ 7378), "Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту" (№ 7396), "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології) на всіх етапах життєвого циклу об'єктів та науково-технічного супроводу об'єктів, удосконалення процедури обстеження об'єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку" (№ 6383), "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб" (№ 6003).

Народні депутати припинили також на час війни присудження премій Верховної Ради України у сфері освіти у 2022 році.

У цілому Верховна Рада ухвалила також проект закону "Про внесення зміни до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей" (№ 6145).

Крім того, цього дня Верховна Рада ухвалила в цілому такі законопроекти: "Про внесення змін до статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення позовів у виді зупинення наказу під час воєнного стану чи в бойовій обстановці" (№ 7292); "Про  внесення зміни до Закону України "Про електронні комунікації" щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки" (№7478); " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту" (№7284); "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо врегулювання питань продажу електричної енергії виробниками електричної енергії за двосторонніми договорами" (№ 7238), яким продовжили строк здійснення обов’язкового продажу електричної енергії винятково на електронних аукціонах до 01.04.2023 виробниками електричної енергії, "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (щодо терміну набрання чинності)" (№ 7305), яким 
перенесли термін переходу на облік та приймання-передачу природного газу в одиницях енергії з 1 травня 2022 року на 1 травня, що настане за датою припинення або скасування воєнного стану. В цілому було схвалено також постанову "Про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки" (№7298). 

У першому читанні було підтримано такі законопроекти: "Про внесення змін до Закону України "Про споживче кредитування" щодо врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного стану" (№ 7414) (наразі законопроект забороняє колекторам приходити до учасників ЗСУ, ТРО, ВПО та волонтерів; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України" (№6146), відповідно до якого кожен із батьків зможе через Дію надавати згоду на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16 років, в супроводі другого з батьків; "Про внесення змін до деяких законів України з метою розвитку авіації загального призначення, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, встановлення додаткових механізмів здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації та дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації" (№6405); "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану" (№ 7422); "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні" (№7465-1); "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу" (№ 6320).

Народні депутати також включили до порядку денного та, визначивши невідкладним, скоротили наполовину строки внесення альтернативних законопроектів  щодо  проекту закону про внесення змін до Закону "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі" (№ 7510).

Водночас у першому читанні було підтримано законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні" (№ 5795) та доручено профільному комітету доопрацювати його з урахуванням пропозицій і поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи, основних положень законопроекту № 6045.

Під час пленарного засідання народні депутати виступили також із заявами. Зокрема, Петро Порошенко привітав двох великих людей, які зробили неабиякий внесок у розбудову і захист нашої держави, - Валерія Залужного з днем народження та Бориса Джонсона, який продемонстрував, чого саме Україна чекає від світу, і як треба створювати проект Анитипутінської коаліції.

У своєму виступі депутат також привернув увагу до волонтерства та закликав прийняти законопроекти, які дадуть змогу вирішити хоча б два важливі питання. "Перше: коли ми надаємо благодійну допомогу родині загиблих, не можна її обкладати ПДФО та іншими податками. У нас є інші, кого обкладати податками. Коли ми надаємо допомогу пораненим, не можна її обкладати ПДФО та іншими податками", - наголосив П. Порошенко, зауваживши, що це питання може вирішити законопроект № 7528.

"Друге питання: законопроект № 7506-1. Так само, як ми знімали обмеження під час концентрації коштів для боротьби з ковідом, так само і зараз треба зняти обмеження, щоб допомога, яка йде благодійним організаціям і спрямовується винятково на підтримку Збройних Cил України, також не була обтяжена податком на патріотизм", - зазначив депутат.

Більше фото тут.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.