У Верховній Раді цього тижня зареєстровано ще один законопроект, який передбачає відповідальність за порушення комендантської години: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення комендантської години в умовах дії воєнного стану» 
(№ 7553). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили народні депутати Олександр Юрченко, Артем Дмитрук, Анатолій Бурміч, Анна Скороход, Максим Єфімов та Євген Яковенко.
Народні депутати аргументують необхідність ухвалення законопроекту тим, що до 24 лютого 2022 року режим комендантської години в умовах воєнного стану не запроваджувався на території України, тож у чинному законодавстві відсутня відповідальність за порушення відповідних обмежень.

Головним завданням законо-проекту депутати називають усунення реальної загрози життю і безпеці осіб, інтересам суспільства або держави, підвищення обороноздатності, а також забезпечення громадського порядку під час дії воєнного стану.

Законопроектом пропонується запровадити притягнення до адміністративної відповідальності осіб, що вчинили порушення комендантської години, яке буде охоплюватись складом правопорушення за ст. 210-2 КУпАП (Порушення комендантської години в умовах дії воєнного стану). Документ також містить процесуальні норми, якими визначаються суб’єкти складання протоколів про адміністративні правопорушення (Національна поліція, Державна прикордонна служба) та суб’єкти розгляду справ і винесення постанов (ст. ст. 222, 222-1 КУпАП).
Нагадаємо: раніше про необхідність запровадження адміністративної відповідальності за порушення комендантської години заявляв і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

«Комендантська година сьогодні — вимога часу. І це не забаганка будь-кого, щоб обмежити пересування людей. Це і питання протидії ДРГ, це і питання переміщення чутливих вантажів, які здійснюються саме під час комендантського часу, це і питання безпеки на вулиці, яка сьогодні потребує саме таких заходів. Тому я звертаюсь до всіх громадян з тим, що потрібно виконувати вимоги, передбачені в кожному регіоні окремо. Вони встановлюються з узгодженням з місцевою владою, і таких правил треба однозначно дотримуватися», — наголосив він в ефірі єдиного телемарафону.

За словами міністра, не всі дотримуються умов комендантської години. «І це питання до наших законодавців, щоб було встановлено належну відповідальність за порушення. Ідеться про адміністративну відповідальність», — констатував він.

Як відомо, у Верховній Раді раніше було зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану» (№ 7356) авторства групи народних депутатів, зокрема В’ячеслава Медяника, Сергія Мінько та Андрія Клочка. Цей законопроект запроваджує адміністративну відповідальність за порушення комендантської години, спеціального режиму світломаскування, обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, порушення особливого режиму у сфері виробництва та реалізації лікарських засобів, які мають у своєму складі наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, інші сильнодіючі речовини.

Який із законопроектів дістане підтримку в сесійній залі, покаже час. А поки що обидва документи опрацьовуються у профільному Комітеті з питань правоохоронної діяльності.