Наприкінці лютого цього року за ініціативою сина облаштував на подвір’ї власного господарства сонячну електростанцію. Реалізація проекту (разом із закупівлею матеріалів та установкою) стала в 25 тисяч доларів. За декілька місяців роботи станції чоловік жодного разу не пошкодував про інвестицію навіть попри війну:

— Думаю, це надійне капіталовкладення. Бо маю електроенергію для власних потреб, ще й отримую додатковий заробіток, — аргументує господар.

Анатолій каже, що установка конструкції із сонячними панелями тривала майже два тижні. Ще кілька днів зайняли процедура підключення до мережі й оформлення необхідної документації:

— Усе працює за «зеленим тарифом», тобто ті кіловати, які не використав, ідуть у загальну мережу, а держава мені за них платить. Щомісяця сума різна, адже все залежить від сонця. Влітку панелі поглинають більше світла, отже, й прибуток більший. Поки триває воєнний стан, держава платить тільки 50% від суми. Раніше ж за рік у середньому виплачували 150 тисяч гривень. Тому за 5 років вартість усієї станції може окупитися, а далі отримуєш чистий прибуток, — каже карпилівець.

Анатолій Козаченко зазначив, що такі станції стають дедалі популярнішими в Карпилівці.

— Адже після установки панелі не потребують особливого догляду. Бруд чи пил змиє дощ, а взимку багато сонця немає, тож і від снігу чистити не варто — багато не заробиш, — каже чоловік. — Термін придатності панелей — понад 35 років. Після цього їх не обов’язково замінювати. Вони все ще можуть продукувати електроенергію. Просто в менших масштабах. Тож всім, хто ще вагається, ставити чи не ставити, моя відповідь — однозначна.

Фото Василя СОСЮКА.