Представники влади і ЗСУ переконують жителів Авдіївської громади в необхідності евакуюватися.

Фото Авдіївської міської військової адміністрації.

Російські загарбники, не будучи в змозі досягти успіху в атаках на позиції Збройних Сил України, від безсилля виміщають лють на мирних містах і селищах, завдаючи обстрілів по житлових будинках та об’єктах цивільної інфраструктури. Міста Краматорськ, Бахмут, Костянтинівка, Слов’янськ, Сіверськ, Мар’їнка, Красногорівка та інші майже щодня потерпають від ворожих обстрілів, що призводять до руйнувань та пошкоджень. Є випадки загибелі та поранень серед місцевих жителів. Проте і за цих трагічних умов громади Донеччини демонструють згуртованість, а їх мешканці — стійкість до випробувань і незламність духу.

Мар’їнська ОТГ: «Рейси життя» під ворожими обстрілами

Населені пункти Мар’їнської громади, що розташована на лінії фронту, безперервно потерпають від ворожих атак. Рашисти знищують не лише домівки, а і врожай — підпалюють поля ракетами, щоб спровокувати голод.

Люди, які тут мешкають, через проблеми з логістикою і непрацюючі магазини та ринки, відчувають потребу практично в усьому. Та найгостріше місцеві потребують хліба й інших продуктів, питної води, медикаментів.

Щоби вирішити проблеми людей хоча би на певний час, поліцейський екіпаж «Білий янгол» щодня, ризикуючи життям, долає чималі відстані та доправляє за адресами людей гуманітарні вантажі, передані місцевою військовою адміністрацією, волонтерами та організацією Червоного Хреста.

Від таких «рейсів життя» залежить виживання людей, бо через бойові дії дістатися міста наразі можуть лише поліція та волонтери за допомогою ЗСУ.

Цього разу поліцейські завантажили службовий бус 147 продуктовими наборами. В обумовленому місці на рятівників уже очікують півтори сотні місцевих жителів.

Більшість із них — пенсіонери, багатодітні родини. Пріоритет у розподілі допомоги надається людям старшого віку, дітям та маломобільним особам. Утім, постраждалим у воєнних умовах відчуває себе практично кожен мешканець прифронтової громади. В багатьох людей через ворожі прильоти зруйновані та пошкоджені домівки. Майже цілодобово мешканці змушені перебувати у бомбосховищах і укриттях.

Цього разу роздача продуктових наборів відбувається під звуки артилерійської канонади — снаряди лягали на околицях населених пунктів. Одна з літніх жінок бере хліб і для своїх семи сусідів, які не можуть дістатися пункту видачі допомоги. Вона й сама ледве ходить, але має старий автомобіль і піклується про інших.

Пенсіонерка, яка раніше працювала медсестрою в місцевій лікарні, розповідає: «Аби зустріти наших «Білих янголів» із «гуманітаркою», виїжджала сьогодні зранку під обстрілом. Небезпечно, але їхати треба. За час війни уже сама була двічі поранена, контужена, живу в чужому будинку, оскільки мій розбито».

Неподалік місця, де зібралися мешканці, видніється зруйнована рашистами оселя. В ній ще два тижні тому жило подружжя, але після чергового ворожого обстрілу чоловік і його дружина загинули під руїнами будинку.

Змучені війною люди стали більш згуртованими і, попри свою біду, наказують поліцейським берегти себе. «Бажаю, щоб ви всі вижили та повернулися додому», — звернулася до «Білих янголів» літня жінка.

Коли гуманітарна допомога жителям громади вже була роздана, поліцейські вирушили назад, і знову бус не їхав порожнім: правоохоронці допомогли евакуюватися ще двом місцевим.

У Мар’їнській міській військовій адміністрації щиро вдячні правоохоронцям, рятувальникам та всім, хто кожного дня робить усе можливе, аби допомогти людям, які опинилися в надскладних умовах. «Разом подолаємо всі труднощі!» — наголошують представники місцевої влади.

Добропілля: Під спільною опікою ті, кому найважче

Добропільська територіальна громада знаходиться нібито вдалині від лінії фронту. Однак реалії воєнного життя даються взнаки і тут. Неодноразово місто Добропілля та навколишні населенні пункти потерпали від ворожих обстрілів, унаслідок яких було завдано руйнування та пошкодження будинкам і спорудам цивільної інфраструктури.

Війна кардинально змінила повсякденне життя людей. Навіть у більш спокійних населених пунктах Донеччини громадяни зіткнулися з проблемою нестачі їжі. Тож поліцейські піклуються насамперед про тих, кому зараз найважче.

Під час «гуманітарних» рейсів до Добропільської громади поліцейські доправляють допомогу за адресами представників найбільш вразливих груп — самотніх людей старшого віку, багатодітних родин і сімей, які через воєнне вторгнення росії на територію України опинилися у скрутному становищі.

У Білицькому, селах Світлому та Шевченковому правоохоронці разом із працівниками відділу соціального захисту населення поадресно розвезли 55 гуманітарних наборів мешканцям.

Щоразу, відвідуючи людей із «гуманітарними» рейсами, поліцейські радять їм, не гаючи часу, виїжджати до безпечніших місць. «Тільки евакуація збереже життя та здоров’я», — зазначає правоохоронець, передаючи родині з дітьми набір продуктів.

Сіверськ, Дронівка, Часів Яр: Життя на лінії вогню

Понад тисячу продуктових і гігієнічних наборів передали мешканцям найбільш постраждалих та віддалених населених пунктів сходу представники Благодійного фонду «Янголи Спасіння». Разом зі співробітниками Гуманітарної місії «Проліска» вони доправляють допомогу саме до тих куточків регіону, куди не доїжджає більшість волонтерів. Раніше такі виїзди доброчинці робили в обидві області — Донецьку та Луганську. Тепер представники фонду «Янголи Спасіння» та місії «Проліска», ризикуючи власним життям, щодня навідуються до прифронтових громад північної частини Донеччини, надаючи допомогу саме тим, хто її найбільш потребує. Адже багато хто з волонтерів самі є місцевими мешканцями й знають краще, ніж будь-хто, про потреби людей на лінії вогню.

Співробітники «Проліски» привозять гуманітарну допомогу в Серебрянку, Григорівку, Дронівку, Сіверськ та інші населені пункти, які перебувають під майже цілодобовими обстрілами. На зворотному шляху в безпеку вивозять людей… Лише впродовж доби вони поселили в Часовому Яру до вже «транзитного» хоспісу сім осіб.

Там люди можуть кілька днів перепочити, а потім по можливості їх забирають волонтери і везуть до Покровська й далі до Дніпра. Надання допомоги триває!

Авдіївська громада: П’ять місяців перебування у підвалах даються взнаки…

Прифронтове селище Опитне, яке входить до складу Авдіївської громади, ворог накриває вогнем від самого початку вторгнення військ рф. Тож місцеві практично днюють і ночують в укриттях та підвалах. Постійне перебування людей у підземеллях, у холоді та вогкості, дається взнаки: багато хто з мешканців страждає на застуди, в декого — загострення хронічних хвороб, проблеми з зором…

Представники Авдіївської міської військової адміністрації регулярно навідуються до Опитного, як і до інших населених пунктів громади, з гуманітарною допомогою.

Привезених цього разу продуктових наборів має вистачити мінімум на два тижні. Гуманітарну підтримку одержав кожен мешканець села.

Проте допомога, що надається під звуки вибухів і пострілів з боку ворожих позицій, не вирішує усіх проблем. Мало того, що люди безперервно ризикують своїм життям і здоров’ям, то ще й холоди не за горами. Представники Авдіївської міської військової адміністрації вважають, що ситуація напередодні осінньо-зимового періоду є критичною. Чимало будинків у селі зруйновано або пошкоджено снарядами рашистів. Гостро постає також проблема забезпечення людей паливом. Менш ніж за півроку прийде зима, а питання з опаленням в Авдіївці точно не буде вирішено. Втім, залишати свої домівки навіть за таких обставин жителі відмовляються.

Днями з Опитного були евакуйовані двоє людей похилого віку, але це поки що поодинокий приклад. Люди, може, й хотіли б змінити прифронтові будні на спокійніше та безпечніше життя у глибокому тилу, але багатьох бентежить невідомість і безліч питань: де проживатимуть після виїзду з рідних домівок, як зустрінуть їх на новому місці й чи не будуть у майбутньому шкодувати, що переїхали?..

Аби розвіяти ці та інші побоювання та сумніви, представники місцевої військової адміністрації провели зустрічі мешканців громади з делегацією з Умані Черкаської області на чолі з Михайлом Безпальком. Жителі Авдіївки, які вже тривалий час переховуються в укриттях і не бажають виїжджати, дізналися про деталі проведення евуакуації.

Учасники делегації, які були уповноважені Уманською міською радою та районною державною адміністрацією, особисто запрошували людей до Умані. Гості розповіли про умови та особливості проживання у будинку, що був спеціально виділений для мешканців Авдіївки старшого віку, які рятуються від війни. Представники влади обох міст чітко й переконливо розповіли про переваги евакуації та подальшого влаштування у приймаючій громаді.

Крім того, доброчинці з Умані привезли велику партію продуктів харчування та дуже потрібне знаряддя для співробітників ДСНС України у Донецькій області.

Рятувальникам стануть у пригоді мотопомпи та напірні рукави для забору води і застосування їх під час гасіння пожеж, а також запчастини для пожежно-рятувальних автомобілів.