Він позначає події-символи, які дали старт державницькому мисленню нації, а пам’ять про них передавалась від одного покоління до іншого (перша коронація правителів, міжнародне визнання держави та ін.).

11 жовтня 2021 р. Круглий стіл у рамках загальнонаціональної презентації книги «Українська державність: історико-правничі нариси» у Національному заповіднику «Софія Київська».

На знімку: відповідальний секретар редакційної ради Ольга Середа, голова ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе (зліва направо).

Президент України 24 серпня 2021 року підписав Указ, яким постановив: відзначати День Української Державності щорічно 28 липня — у День Хрещення Київської України-Руси. Для України відзначення Дня Української Державності є послідовним кроком на утвердження цінностей Акта проголошення незалежності України і Конституції України, а в умовах війни — зброєю на захисті національної єдності Українського народу, його самобутньої ідентичності та понад тисячолітньої державності.

Ворогу потрібне наше коріння, бо власне не відповідає амбіціям! Ще від кінця ХV століття на духовному та державницькому ґрунті українства послідовно засіювалось зерно чужої правди. Ворог маскувався то під «сусіда однієї віри», то під «старшого брата», що прагнув «возз’єднання». З 1721 року він вкрав історичну назву нашої держави «Русь» та почав іменувати себе «Російською імперією» та «спадкоємцем» Русі, її духовних та державних цінностей. Там, де ця «правда» не проростала, — українців морили Голодом, піддавали репресіям та асиміляції. Наразі завойовники, відчуваючи свою ідеологічну поразку, вдаються до фізичного знищення населення України як нації, носія ідентичності, культури і виразника державності — волі жити в єдиній незалежній державі.

Тому відзначення Дня Української Державності означає зголошення кожного і всієї нації з тим, що Я є і Ми є українці-державники, творці держави з тисячолітніми витоками і традиціями державотворення від України-Руси, самобутнім народом унікальної мови, маємо в собі спадок — Дух державництва, який творить українську державу та веде до Перемоги сьогодні! Саме цю національну свідомість ми захищаємо сьогодні! Кожен громадянин, який має її у своєму серці, становить небезпеку для ворога!

Уперше відзначати День Української Державності на державному рівні запропонувала 5 лютого 2018 року ініціативна група у складі Героя України Левка Лук’яненка, Президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, головного редактора газети Верховної Ради України «Голос України» Анатолія Горлова, академіків НАПрН України Руслана Стефанчука та Олександра Святоцького, професора Володимира Сергійчука, а також громадських діячів Богдана Моркляника та Юрія Баланюка. Обговорення відбувалися в Будинку уряду.

Левко Лук’яненко вперше запропонував підготувати науково-популярне видання про українську державність відповідно до етапів її розвитку від витоків до сьогодення. Ця ідея була реалізована впродовж 2018—2021 років у співпраці з Інститутом історії України НАН України, Мистецьким фондом імені Короля Данила, провідними науковими установами України під керівництвом Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, голови ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса, народного депутата України Степана Кубіва, головного редактора юридичного журналу «Право України» Олександра Святоцького та директора Інституту історії України НАН України Валерія Смолія. Редакційна рада видання у своїй роботі об’єднала зусилля громадських і політичних діячів, істориків, правників, економістів, більшість з яких є членами ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса. Роботу редакційної ради та творчого колективу координували відповідальний секретар Ольга Середа, заступники голови ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса Богдан Моркляник та Юрій Баланюк. Результати досліджень створили теоретичне підґрунтя для Указу Президента України «Про День Української Державності» № 423/2021 від 24 серпня 2021 року. Уже 11 жовтня 2021 року відбулася презентація книги «Українська державність: історико-правничі нариси».

Відзначення Дня Української Державності відповідає політичній волі Українського народу та має наукове обґрунтування. Свято запроваджено з огляду на фіксацію фактів наявності державності в українського народу: 839 рік — перша писемна згадка про посольство русів, Києво-Руську державу в Бертинській хроніці; 852-й — згадка про Руську землю в першому літописному зведенні княжої Руси «Повісті минулих літ» Нестора Літописця; 860-й — згадка в енцикліці Патріарха Фотія про Аскольдове хрещення Київської держави; 911 рік — укладання першого міжнародного договору між Київською державою та Візантією. Кожна з них є символом перемоги Духу державництва та маркерами витоків української нації.

З огляду на свідчення письмових джерел про активні державотворчі процеси та міжнародне визнання, історичні витоки української державності походять із ІХ століття — від Київської княжої держави. Отже, Українській державності понад тисяча років, нашій волі жити незалежною державою зі своїми духовними та політичними цінностями — понад тисяча років!

Степан КУБІВ, голова ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса;

Ольга СЕРЕДА, член ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса, к.ю.н., доцент.