Народні депутати підтримали продовження воєнного стану на 90 діб — до 21 листопада 2022 року. Таке рішення ухвалили у понеділок під час пленарного засідання. Також парламентарії затвердили указ Президента про продовження строку проведення загальної мобілізації (№ 7665). Ці дві ініціативи набрали в сесійній залі більш як по три сотні голосів.

Розглядали законотворці й кадрові питання. Так, шляхом голосування призначено двох членів Вищої ради правосуддя. Романа Маселка під час рейтингового голосування підтримали 203 народних депутати, а Миколу Мороза — 291. У фінальному голосуванні одразу за двох кандидатів набралося 258 голосів.

Верховна Рада в понеділок схвалила в цілому зміни, які стосуються оптимізації процедури та механізму проведення примусового вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану. Як зауважив у своєму Телеграм-каналі представник фракції «Голос» Ярослав Железняк, «також пройшла правка про зупинення корпоратизації лісгоспів до кінця воєнного стану». Він також зазначив, що парламент підтримав поправку, яка стосується амністії капіталів до 1 березня 2023 року. Вона надійшла до проекту змін у Податковому кодексі щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України (№ 7506-1). Сам законопроект також ухвалили в цілому.

Парламент також підтримав урядовий проект змін до Митного кодексу щодо деяких питань виконання глави 5 розділу ІV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони (№ 7420). Його розроблено з метою впровадження європейських практик у здійснення митної справи в Україні, підготовки національного законодавства до виконання організаційних процедур для приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року й участі України у Новій комп’ютеризованій транзитній системі (NCTS), яка використовується договірними сторонами конвенції, і сприяння ефективному захисту прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Законотворці розраховують, що прийняття законопроекту наблизить наше митне законодавство до законодавства ЄС, дозволить удосконалити чинні норми в частині видання рішень митними органами, надання спрощень під час здійснення митних формальностей надійним підприємствам, надання статусу фінансового гаранта та забезпечення сплати митних платежів. Це сприятиме розвитку функціоналу безконтактного спілкування бізнесу та митних органів за рахунок подальшого впровадження електронного документообігу під час виконання митних формальностей, що відповідно зменшить корупційні ризики.

Народні депутати підтримали зміни до закону про Державний бюджет на поточний рік, передбачивши в ньому додаткові витрати у розмірі 270 мільярдів гривень за рахунок збільшення внутрішніх запозичень (№ 7644). Так, загальні видатки на безпеку та оборону тепер становитимуть 1,2 трильйона гривень. За словами Я. Железняка, Міноборони з цих грошей дістанеться 241 мільярд, МВС — 23 мільярда, Головному управлінню розвідки — 2,2 мільярда, СБУ — 2,5 мільярда гривень. Додаткові кошти також отримають Служба зовнішньої розвідки, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, Резервний фонд та Мінекономіки на мобілізаційну підготовку галузей економіки. Натомість поправку, яка стосувалася виділення «Нафтогазу» 12,7 мільярда гривень на закупівлю газу за кредит уряду Канади, не включили у фінальну редакцію законопроекту.

Реалізація положень законопроекту дозволить збільшити видатки, що спрямовуються на потреби сектору безпеки та оборони для зупинення військової агресії російської федерації проти України та вирішення невідкладних питань, спричинених військовими діями проти України. Утім, це призведе до збільшення розміру дефіциту державного бюджету та граничної суми боргу.

У понеділок парламентарії також схвалили в цілому 257 голосами закон про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому (№ 5091). Банки разом із НБУ обіцяють запустити іпотеку після його впровадження, зазначив Я. Железняк. Але зауважив, що «всі зміни про оподаткування нового механізму обігу житла збиті з законопроекту № 7364». Йдеться про проект змін до Податкового кодексу щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Росії проти України. Їх також ухвалено в цілому 281 голосом. За словами парламентарія, норми про оподаткування вноситимуть пізніше окремою ініціативою.

Проголосували в понеділок і за звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав—членів Міжнародного агентства з атомної енергії щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій атомній електростанції у місті Енергодар Запорізької області (постанова № 7667). Народні депутати змінили назву парламентського комітету на Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Підтримали й звернення Верховної Ради до членів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF) з приводу виключення російської федерації з числа членів FATF та внесення її до переліку країн з високими ризиком (№ 7622). У цілому проголосували за зміни до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України про правовий режим воєнного стану (№ 7453).

За основу взяли зміни до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці (№ 5748), які дають визначення поняття «мобінгу» та закріплюють заборону на вчинення стосовно працівника дій, спрямованих на приниження гідності та честі працівника. У першому читанні також ухвалили зміни до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами (№ 4558), проголосували за вдосконалення системи екстреної медичної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (№ 7581). За основу взяли зміни, які дозволять звільнити від оподаткування надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття (№ 5737). У першому читанні підтримали й ініціативу, яка стосується посилення адміністративної відповідальності за поширення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів.

Народні депутати проголосували за усунення незручностей та бюрократизації в процесі державної реєстрації, знаття з обліку транспортних засобів, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ, що належать підприємствам  (№ 5337). Цю ініціативу підтримали в цілому 291 голосом. За основу взяли зміни, які стосуються усунення дискримінації вантажовідправника під час притягнення його до адміністративної відповідальності. Ухвалили зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту.

Народні депутати проголосували в цілому за зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України (№ 7506-1). А також підтримали в цілому два законопроекти, спрямовані на підтримку волонтерської діяльності (№ 7363 та № 7364).


Микола Стефанчук, Юрій Павленко, Павло Сушко.

 


Ірина Констанкевич, Володимир В’ятрович, Микита Потураєв.

На знімках: під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут