Про це інформує Національний банк України на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

31 рік тому, у квітні 1991-го, серед українських митців відбувся конкурс на кращий дизайн банкноти номіналом 5 гривень. Перемогу в ньому здобули художники Василь Лопата і Борис Максимов.

І вже у 1992 році за їхніми ескізами були надруковані перші банкноти сучасної гривні.

Вони друкувалися за кордоном - у Канаді та Великій Британії, а підготовка до їх виготовлення, транспортування в Україну та введення в обіг була справжньою спецоперацією українських безпекових служб та мала кодову назву "Щит України".

Отже, перші банконти номіналами 1, 2, 5, 10 та 20 гривень надрукувала канадська фірма "Canadian Bank Note Company". А номінали 50, 100 та 200 гривень - англійська компанія "Thomas De La Rue".

До України їх привезли в три етапи: у 1992, 1993 та 1995 роках.

В Україні ж першу партію банкнот гривні було надруковано лише у 1994 році. Оскільки до цього власних виробничих потужностей у нашої держави просто не було. Першу друкарську лінію Банкнотної фабрики НБУ запустили в роботу лише навесні 1994 року.

Про ці та інші цікавинки з історії гривні - національної валюти незалежної України - розповів керівник Музею грошей Національного банку України Денис Толочко під час вебінару "Гривня - основа економічної самостійності та незалежності України", який відбувся у День Незалежності України.

Крім того, він нагадав, що вже зовсім скоро - 2 вересня 2022 року - виповнюється 26 років з дня проведення грошової реформи в Україні. До цієї дати Національний банк запланував низку заходів.

Під час вебінару була анонсована освітня онлайн-програма до Дня гривні, яка включатиме заходи для дітей початкової, середньої та старшої школи, вчителів, викладачів та студентів.

Вона розпочнеться з онлайн-зустрічі з третім Президентом України та екс-головою НБУ Віктором Ющенком, який 2 вересня розповість про етапи народження сучасної гривні.

Надалі впродовж трьох тижнів щодня відбуватимуться тематичні майстер-класи, вебінари та віртуальні тури Музеєм грошей.

Усі заходи безплатні, а записатися на них можна на сайті Центру фінансових знань "Талан" - https://talan.bank.gov.ua/

За матеріалами прес-служби НБУ.

Фото з Фейсбук-сторінки НБУ.