Народні депутати підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї ООН, Програми ООН з навколишнього середовища, Європарламенту, Єврокомісії, парламентів та урядів держав, які є членами ГА ООН, щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії на території України (№ 7504).

У зверненні наголошується, що з метою фіксації екологічних збитків в Україні на базі Держекоінспекції створено Оперативний штаб, який формуватиме Єдиний реєстр екологічних збитків та розрахунку завданої екологічної шкоди. Нині Оперативним штабом до Єдиного реєстру екологічних збитків уже внесено понад 300 зафіксованих випадків екологічної шкоди, а також розраховано понад 5 мільярдів гривень завданих екології збитків.

«До того ж ми усвідомлюємо, що для притягнення рф за скоєні екологічні злочини та зобов’язання компенсувати екологічні збитки, а також з метою недопущення створення злочинними діями рф екологічних катастроф на території України ми повинні здійснювати фіксацію та документування такої екологічної шкоди у присутності незалежних міжнародних організацій або їх представників, ми повинні формувати доказову базу щодо кожного факту завданої шкоди відповідно до вимог Міжнародних незалежних комісій (наприклад Компенсаційної комісії ООН) або судових органів», — йдеться у зверненні.

З огляду на це народні депутати пропонують утворити під егідою міжнародних організацій «спеціальний орган з екологічного моніторингу, забезпечення його роботи в Україні та перевірки вже зафіксованих українською владою завданих російською федерацією екологічних і пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандату ООН на проведення таких дій».

Парламентарії також підтримали (329 «за») постанову «Про Заяву Верховної Ради України «Про агресію російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці» (№ 8015). У документі засуджується та констатується незаконність дій росії в районах Чорного та Азовського морів і Керченської протоки, на тимчасово окупованих територіях, що мають системний характер з лютого 2014 року.

Крім того, парламент закликав міжнародне співтовариство до надання Україні як жертві агресії допомоги у реалізації невід’ємного права на самооборону, а також до необхідності вжиття ефективних колективних заходів щодо усунення загрози миру та придушення актів агресії рф у районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці, зокрема проведення операцій із забезпечення свободи судноплавства.

Крім того, народні депутати конституційною більшістю ратифікували Додатковий протокол до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму (№ 0164) й Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у Програмі ЄС LIFE — Програмі дій з довкілля та клімату (№ 0167).

Постановами № 7690 та № 7691 до складу ТСК з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Криму, долучили представників від фракції «Голос» та «Європейська солідарність». Зміни відбулись й у складі ТСК з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії рф (№ 7741).

Також ухвалено рішення про створення ТСК з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії рф (голова Марина Бардіна) та ТСК з питань розслідування можливих порушень законодавства у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги (голова Сергій Козир).

Низку законопроектів народні депутати ухвалили в цілому. Це, зокрема, законопроект № 6245-д про удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні та законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення співробітництва з Міжнародним кримінальним судом при проведенні процесуальних дій на території України» (№ 7728).

Також у цілому ухвалено законопроекти: № 7683 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому; № 4079 про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо удосконалення діяльності, пов’язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв; № 7732 про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу); № 7673 про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про Національну гвардію України» щодо проведення робіт із розмінування, у тому числі під час воєнного стану; № 6477 «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів».

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект народних депутатів Олексія Гончаренка, Сергія Рахманіна та Романа Костенка «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану» (№ 7678). За словами Олексія Гончаренка, цей документ передбачає, що батьки, у яких третя дитина народилася під час військової служби, мають право на демобілізацію.

«Ті чоловіки, які мають на утриманні трьох дітей, не підлягають мобілізації. Але якщо батько вступив до лав ЗСУ, а третя дитина народилася вже після цього, то раніше він не мав права на демобілізацію», — зауважив народний депутат, додавши, що у перші дні повномасштабного вторгнення багатодітні чоловіки були мобілізовані до лав ЗСУ. Вони мали право призиватись за власним бажанням, але на практиці це працювало не всюди. А деякі, розуміючи колосальну небезпеку, яка нависла над державою, свідомо відмовились від відстрочки — і теж мобілізувались. Але нині вже мають повертатись до своєї багатодітної родини.

Роман Костенко, Артем Дмитрук.

Тому народні депутати запропонували додати до закону ще одну причину для звільнення з військової служби під час воєнного стану: наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років. «Тож якщо дитина народилася вже під час служби або сімейні обставини змушують повернутися, то військовий матиме право на демобілізацію», — наголосив О. Гончаренко.

У першому читанні ухвалено законопроекти: № 7557 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони; № 7588 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки; № 7616 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури; № 5322 про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках; № 5860 про внесення змін до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»; № 6425 про внесення змін до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії»; № 3869 про внесення змін до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту; № 7687 про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;
№ 7475 про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України.

Фото Вадима САРАХАНА.